Da øker risikoen for styringsrente over tre prosent

Ferske uttalelser og stramt arbeidsmarked kan antyde styringsrentenivå over konsensus' forventning.

Ifølge Commerzbank vil den amerikanske sentralbanken Fed heve renten til intervallet 2,00-2,25 prosent ved neste ukes rentebeslutning, skriver TDN Direkt.Deretter viser rentebanen at det er høyst sannsynlig med en renteheving til i desember. Konsensus venter at styringsrente vil toppe ut på tre prosent, som også er Feds langsiktige likevektsestimat.Commerzbank påpeker ifølge nyhetsbyrået imidlertid at de nylige uttalelsene fra Fed-styremedlem Lael Brainard og det stramme amerikanske arbeidsmarkedet kan antyde et styringsrentenivå over dette.Lael Brainard sa blant annet i en tale 12. september at det langsiktige likevektsestimatet ikke nødvendigvis er den mest relevante målestokken for pengepolitikken, samt at Fed kan fortsette innstrammingen av økonomien lenger enn forventet.Betydelig skifteFor øvrig mener Commerzbank at det også er verdt å nevne at Lael Brainard tilhører den innerste sirkelen rundt sentralbanksjef Jerome Powell, og at hun tidligere har tilhørt den duete leiren i Fed. Dermed markerer hennes siste uttalelser et betydelig skifte i rentesyn.Gitt at det sterke arbeidsmarkedet i USA fortsetter i samme takt, mener Commerzbank ifølge TDN Direkt at det ligger an til flere rentehevinger, men antar at sysselsettingsveksten vil bremse ned i de første månedene neste år. Dette grunnet at effekten av skattelettene ventes å avta, og at høstens rentehevinger trolig vil bli mer merkbare.«Derfor antar vi at Fed vil kun komme med to rentehevinger neste år, etter den nesten sikre rentehevingen i desember og vil ende syklusen med rentehevinger når styringsrenten er på tre prosent, inntil videre», skriver Commerzbank.Samtidig nevnes det at så lenge arbeidsmarkedsrapporter viser en sysselsettingsvekst over 150.000, så øker også risikoen for en styringsrente over tre prosent.