Einar Aas hadde tapt penger i flere uker

Allerede i juli begynte det å snu.

Torsdag sprakk nyheten om at krafttrader Einar Aas trolig er personlig konkurs etter massivt tap i kraftmarkedet.Hovedårsaken viser seg å være en sjelden utvikling i forholdet mellom tyske og nordiske kraftpriser.- Mandag 10. september kom det en rekke værmeldinger med masse nedbør som gav et kraftig prisfall i det nordiske kraftmarkedet, sier en kilde med førstehånds kjennskap til kraftmarkedet til Finansavisen.Ifølge flere krafttradere som DN har snakket med tar det flere uker å bygge opp en så stor posisjon som Aas hadde da Nasdaq tok kontroll over porteføljen hans. Aas må dermed ha tapt penger i lang tid, skriver avisen.Forskjellen mellom de tyske og de nordiske kraftprisene med levering i 2019 steg sakte, men sikkert i begynnelsen av juli. Den første uken i september steg differansen voldsomt, og Aas måtte daglig dekke stadig større tap.Likviditeten på den nordiske kraftbørsen er ganske lav, og det tar lang tid å komme seg ut av en så stor posisjon. Aas var fanget i sitt eget veddemål, skriver avisen.Da fredagen kom hadde differansen mellom de tyske og de nordiske kraftprisene ifølge avisen mer enn doblet seg siden juli, og den siste uken hadde differansen økt med over 25 prosent. Så kom høljregnet til Sørlandet - og de norske kraftprisene stupte.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også