Elon Musk går av som Tesla-styreleder

Elon Musk har inngått et forlik med det amerikanske finanstilsynet som blant annet innebærer at han og selskapet må betale flere hundre millioner kroner i bøter.

FILE- In this June 14, 2018, file photo, Tesla CEO and founder of the Boring Company Elon Musk speaks at a news conference in Chicago. The Securities and Exchange Commission has asked a federal court to oust Musk as Tesla's chairman and CEO, alleging he committed securities fraud with false statements about plans to take the company private. (AP Photo/Kiichiro Sato, File) Kiichiro Sato

Ifølge Reuters  vil Musk og Tesla måtte betale 20 millioner dollar hver, og tilsammen over 325 millioner kroner.I forliket som ble offentliggjort av finanstilsynet lørdag, kommer det fram at Musk fortsetter som direktør for selskapet, men at han ikke får sitte som styreleder på minst tre år.Han må gå av i løpet av en tidsperiode på 45 dager og vil bli erstattet av en «uavhengig leder». I tillegg skal to «uavhengige styremedlemmer» utnevnes av Tesla.Bakgrunnen er en Twitter-melding Musk la ut 7. august i år hvor han skrev at han vurderer å gjøre Tesla privat til en pris på 420 dollar per aksje. Han hevdet også å ha sikret finansiering.Tesla-aksjen steg med nesten 11 prosent samme dag som meldingen ble lagt ut, men et par uker senere sa Musk at han hadde droppet planene om å ta Tesla av børs.Se også: Musk inngikk forlik med SEC SøksmålTorsdag leverte USAs finanstilsyn (SEC) inn et søksmål mot Musk hvor de anklaget ham for bedrageri. I søksmålet skrev de at Tesla-sjefen ikke hadde diskutert eller gjort noen avtale om kjøp av Tesla. De mener derfor at han førte investorer bak lyset med sine kommentarer. I søksmålet ba SEC også retten om å forby Musk fra å lede børsnoterte selskaper.– Ledere for børsnoterte selskaper har tillitsposisjoner i markedet og har et viktig ansvar overfor aksjonærene, sa Steven Peikin i Finanstilsynet.– En leders kjendisstatus eller omdømme som en teknologisk innovatør gir deg ikke rett til å ta lett på ansvaret, tilføyde han.Da gikk det omtrent slik professor John Coffee uttalte til Bloomberg fredag – Urettferdig handlingMusk avviste samme dag at han har tatt lett på ansvaret som leder av selskapet.– Denne urettferdige handlingen av SEC gjør meg veldig trist. Jeg har alltid handlet med de beste intensjoner når det kommer til ærlighet, åpenhet og investorer. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv, het det i en uttalelse fra Tesla-sjefen. Videre sa han at fakta ville vise at det ikke var hold i påstandene.Ifølge nyhetsbyrået AP har Musk og Tesla inngått forliket uten å innrømme eller benekte SECs anklager.Tesla-aksjen falt 13,9 prosent fredag, og har med det falt nesten 30 prosent siden Musk la ut Twitter-meldingen 7. august, ifølge ABC News.(©NTB)