Iherdig innsats i oljefondet stoppet tap på 100 milliarder

Det er ti år siden konkursen i Lehman Brothers. Dagen før det skjedde, hasteinnkalte sjefen for oljefondet 60 ansatte og klarte å hindre et milliardtap.

Til Aftenposten forteller Yngve Slyngstad, sjefen for Statens pensjonsfond utland («oljefondet») hvordan han samlet 60 medarbeidere søndag 14. september 2008.– Jeg har grunn til å tro at Lehman Brothers går konkurs i morgen. Vi begynner å arbeide som om det skjer. Det er for sent å vente til i morgen, sa han til de ansatte.Ifølge E24 sto 100 milliarder kroner på spill.– Vi endte faktisk opp med å betale 3,4 milliarder kroner til konkursboet ett år senere, fordi vi hadde solgt sikkerheten, og da vi tok motpostene, endte vi opp med å skylde Lehman penger, sier Slyngstad til avisa.Investeringsbanken Lehman Brother gikk konkurs 15. september 2008. Det førte til at tilliten i finansvesenet brøt sammen, og det ble vanskelig å få tilgang til kapital både for banker og næringsliv. Dette var blant de utløsende årsakene til finanskrisen.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker