Laksegiganten betaler fiskere for å melde salg av rømt laks

Marine Harvest er ute på dypt vann.

I Juli meldte Marine Harvest at 680.000 fisk hadde rømt fra anlegget Punta Redonda i Chile. Det var totalt rundt 900.000 fisk i anlegget. Chilenske fiskerimyndigheter har satt frist til 15. september for at selskapet skal ha fanget ti prosent av den rømte laksen – 69.000 fisk. Torsdag anslo selskapet at rundt 40.000 laks var fanget, som knapt er mer enn selskapet satt på i midten av juli. Selskapet risikerer millionbøter, permanent nedstengning av anlegget, og at miljøkonsesjonen tilbakekalles, skriver DN.Den siste tiden skal flere lokale fiskere ha blitt kontaktet med forespørsel om å skrive under på en erklæring - mot penger.Fisker Victor Hugo Herrera (50) fra Isla Huar forteller til avisen at han via kolleger har fått fortalt at fiskere som inngår avtale med Marine Harvest frasier seg retten til å anklage eller saksøke selskapet - mot 400.000 pesos, eller rundt 6.000 norske kroner. Det tilsvarer en månedslønn for fiskerne, ifølge Herrera.- Selskapet visste at det ville være mye penger. Jeg skjønner godt at folk tar imot, selv om jeg ikke vil, sier Herrera til avisen.Fiskerne mottar også en sum for laksen de fisker. Men Herrera tror ikke alle fiskerne faktisk har gjort det. Ifølge Herrera må fiskerne la seg filme mens de erklærer hvor mye laks de har fanget og solgt direkte til privatpersoner, skriver avisen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også