- Norges Bank overrasket alle

Sjeføkonom Kjetil Olsen mener Norges Bank fremstår som mer forsiktige enn ved tidligere rentemøter.

Torsdag ble det klart at Norges bank hevet styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosent. Det er første renteeving på syv år - og trolig den mest varslede rentehevingen noensinne.Likevel, den store nyheten torsdag, var nedjustert rentebane.Det var helt motsatt av hva Nordea Markets og en rekke analytikere hadde ventet. I et intervju med Finansavisen forrige helg mente sjefstrateg Erik Bruce at det kunne komme så mye som tre til fire rentehevinger neste år.Da sjeføkonom Kjetil Olsen gjestet studio torsdag ettermiddag spurte vi han om de fortsatt ser på det som et sannsynlig scenario.- Vi har ikke endret synet på norsk økonomi, selv om Norges Bank fremstår nå som litt mer forsiktig enn det de har gjort de siste gangene (red.anm: det siste gangene de har lagt frem rentebane), svarer Olsen, og fortsetter;- Det som har kommet av ny informasjon, siden forrige gang de hadde prognoser i juni, tolket både vi og de fleste andre analytikere dithen at det skulle motivere litt høyere renteprognose fra Norges Bank enn det de hadde sist. Og så gikk de litt andre veien, og da blir det litt røre i markedet også.Han sikter til markedsutslagene som viste at kronekursen svekket seg en god del og fremtidsrentene i markedet som også kom ned.- Det var litt overraskende at Norges Bank faktisk nedjusterte utsiktene for renten, til tross for at den informasjonen vi har fått – egentlig, slik vi ser det; høyere oljepris, svakere krone en vi har ventet, prisveksten har vært høyere, normalt skulle vært nok til å løfte rentebanen, sier Olsen.Hør hele intervjuet i HegnarPodden under - som du også kan abonnere på i iTunes eller SoundCloud.