Overraskelsene som kan stoppe børsfesten

Kommende uke er full av begivenheter med potensiale til å snu stemningen, i begge retninger, mener DNB Markets-strateg Magne Østnor.

Det er nesten som om sommermånedene allerede er glemt i finansmarkedene, mener strateg Magne Østnor i DNB Markets. Og da tenker han ikke på det fine været, men at det i en periode kunne virke som om det meste bar galt av sted. «Det globale oppsvinget mistet kraft anført av svakere vekst i Kina, konflikter mellom Canada/Tyrkia og Russland/USA bidro til at den geopolitiske usikkerheten økte og usikkerheten om soliditeten i enkelte fremvoksende økonomier var stor. Viktigst, handelskonflikten mellom Kina og USA ble trappet kraftig opp. På toppen av det hele skilte USA seg ut; her var og er veksten god og inflasjonen nær målet», skriver strategen i en oppdatering.Sentralbanken er inne i en rentehevingssykel, hvilket ifølge Østnor forsterker utfordringene i fremvoksende økonomier.«De siste ukene har imidlertid markedsutviklingen båret bud om mindre samstemthet i den negative utviklingen. Aksjemarkedene verden over har hentet inn deler av det tapte, kredittpåslagene har blitt noe redusert og dollaren har svekket seg, motsatt av utviklingen i sommer. I så måte er kommende uke full av begivenheter med potensiale til å snu stemningen, i begge retninger», skriver han.Viktigst av nøkkeltallViktigst på nøkkeltallskalenderen er ifølge strategen rentemøte i Fed, selv om nok rentebeslutningen i seg selv neppe avstedkommer de store overraskelsene.«Veksten har tatt seg opp etter det svake første kvartalet, og farten er god. Bedringen i arbeidsmarkedet fortsetter, og inflasjonen er nær målet. Alle virker dermed å vente en renteheving til 2,00-2,25 prosent på onsdag».Mer spennende blir det ifølge Østnor om komiteen endrer sin vurdering av makrobildet og renteutviklingen fremover.«Vi tror ikke det, og venter dermed fortsatt signaler om ytterligere en renteheving i år og tre neste år».Politiske overraskelserDet er nok heller ifølge Østnor fra det politiske planet vi kan vente oss overraskelser.«Ikke bare trer forrige ukes varslede amerikanske toll på kinesisk import i kraft i dag, men i helgen avviste kinesiske myndigheter mulighetene for forhandlinger med amerikanerne, samtidig som de protesterte mot amerikansk innblanding i kinesiske militære investeringer», skriver han.Tirsdag starter generalforsamlingen i FN. President Trump skal tale, og det spekuleres i om han vil fronte sin «America first»-strategi.«På sidelinjene skal Trump møte ledere fra blant annet Japan, Sør-Korea, Frankrike, Egypt, Israel og Storbritannia. Og når vi er inne på Storbritannia, Brexit-forhandlingene virker å ha møtt på sin gordiske knute, etter at EUs ledere forrige uke avviste statsminister Mays plan. May selv advarte fredag om at sannsynligheten for at en avtale kommer i havn i tide har blitt betydelige lavere, hvilket bidro til den største daglige svekkelsen i pundet på over ett år på fredag (1,1 prosent mot euro og 1,5 prosent mot dollar)», heter det fra strategen.I Tyskland kjemper forbundskansler Merkel en kamp for å bevare støtten fra sine koalisjonspartnere etter disputten om skjebnen til den nå avgåtte etterretningssjefen.Torsdag er det frist for Italias budsjettutkast.«Fløypartiene presser på for å gjøre budsjettet mer ekspansivt og dermed øke budsjettunderskuddet, mens EU ønsker budsjettdisiplin og markedene vurderer om Italias enorme statsgjeld vil beholde nåværende kredittkvalitet», skriver Østnor.Verdt å få med segEllers på nøkkeltallskalenderen er det ifølge strategen noen ting som er verdt å merke seg.«Vi vil høre fra en rekke representanter fra sentralbankene denne uken. Selv om både ECBs Draghi i dag og BoJs Kuroda i morgen er blant tungvekterne, vil nok heller rekken av BoE-talere være mer spennende. Carney, Haldane, Vhlieghe og Ramsden skal alle i ilden og Brexit vil være i fokus».På hjemlige breddegrader vil sentralbanksjef Øystein Olsens tale for Centre for Monetary Economics på BI ifølge strategen kunne være interessant. Olsen skal nemlig gi svar på «Hvordan virker renten?».Av mer tradisjonelle nøkkeltall, er inflasjonstall fra både eurosonen og USA fredag verdt å få med seg, selv om overraskelsene nok bør være betydelige for at det skal gi markedsutslag.«Det samme kan sies om de norske tallene, der vi venter uendret AKU-ledighet (onsdag), lavere registrert ledighet (fredag) og svak vekst i detaljomsetningen (fredag)», avslutter Østnor.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også