Ser noen «lavt hengende» frukter

Kryptoekspert Torbjørn Bull Jenssen om hvordan Arcane Crypto skal profittere på et mer modent kryptomarked.

- Skal man kjøpe eller selge bitcoin på 6.500 dollar, spør Trygve Hegnar?- Jeg har ikke tenkt til å gi noe råd om du skal kjøpe eller selge bitcoin. Men det som er sikkert er at i fjor høst, særlig i november og desember, så var det en vanvittig eufori knyttet til kryptovaluta. Ikke bare for bitcoin, men også for mer enn tusen andre coins, som skjøt i været og folk kastet penger etter dette. Dette var en klassisk boble, ved at det var eufori, alle kjøpte og alle trodde det skulle fortsette å gå opp. Og det at det før eller siden måtte snu, og falle under sin egen vekt, var uunngåelig. Det markedet vi ser nå er mye mer modent, sier Torbjørn Bull Jenssen fra det nyopprettede investeringsselskapet, Arcane Crypto. Det er børshaiene Ketil Skorstad og Kristian G. Lundkvist som står bak investeringsselskapet.Teknologiske fremskritt- Eierne dine sier hypen er over?- Hypen er nok ikke helt over. Men det man ser, er at mens det manglet regulatoriske rammer totalt i fjor, så begynner det etter hvert, sakte men sikkert, å komme på plass. Mens det i fjor ikke var en eneste av de store finansinstitusjonene som hadde produkter knyttet til krypto, så har det nå etter hvert kommet derivater og en rekke ulike produkter, fra en del store banker - og flere produkter kommer. Vi se at markedet er mye mer modent. - I tillegg er det veldig mye som har skjedd på den teknologiske siden. Det har vært mange gjennombrudd gjennom 2018, som gjør at teknologien har en mye lysere situasjon nå, enn for et år siden. Dotcom-boblen- Likevel, 6.500 milliarder kroner er forsvunnet i løse luften siden kryptovalutaene var i all-time-high. Hva forteller det oss?- At det var en euforisk boble. Vi så den samme utviklingen og fall med dotcom-boblen på 2000-tallet. Forskjellen da var at mens kryptomarkedet hadde en totalverdi på 800 milliarder dollar i desember, så var totalverdien for dotcom-selskaper alene på Bloombergs indeks, på tre trilliarder dollar. Så det var endel mer penger som forsvant i 2000. - Det som har forsunnet nå er fordi investorer puttet penger inn i luftslott, og før eller siden må man våkne opp og se at det ikke har noe for seg. Luftslott?- Hvorfor er ikke 6.500 dollar pr bitcoin også et luftslott, spør Trygve Hegnar?- Det er ganske omfattende å forklare. Etter hvert har det begynt å bre seg en ganske dyp forståelse av at blokkjedeteknologi har mye for seg. At det også kan brukes til en rekke andre ting. - Det har vokst frem et falskt narrativ om at denne blokkjedeteknologien totalt kan separeres fra kryptovalutaen. Og det er ikke tilfelle. For å bruke den åpne blokkjeden til å håndtere helt andre ting, så må du også bruke kryptovalutaen. Skal du bruke bitcoins blokkjede som en sikker forankring av dokumenter, så må du også betale transaksjonsavgiften i bitcoin. - Vi har lest at du sier at det fortsatt er mulig å tjene kjappe penger på krypto?- Det var ikke det jeg sa. Det jeg sa var at det fortsatt finnes noen lavt hengende frukter. Det er fortsatt et umodent marked. Det er ikke ordentlig regulert. De store aktørene har ikke rullet ut produktene sine enda, og det at markedet er såpass umodent, gjør at det er noen lavt hengende frukter, det er noen arbitrasjemuligheter og det er noen profittmuligheter, som ikke er fullt ut utnyttet slik det er i mer velfungerende, likvide markeder, sier Bull Jenssen. - Det er galskap- Hvis man som småsparer eller mindre investor skal satse på kryptovaluta, skal man forholdeseg til de største eller lete lenger ned på listen for å finne «lavt hengende» frukter?- Jeg ville snevret det inn og sett enda mer mot toppen. Dette er et felt hvor det viktigste du kan investere i, er kunnskap. - Putt kunnskap inn i dette, før du putter penger inn i det. Da er det naturlig å begynne med bitcoin som er på toppen. Det er vanskelig nok å forstå bitcoin. Så det og begynne å gå lenger ned på listen på topp ti eller topp 20, det mener jeg er galskap, sier Bull Jenssen.- Det er stor nok usikkerhet, prissvingninger og vanskelig nok å forstå bitcoin. - Dere har kommunisert at dere har noen strategier dere skal følge. Kan man overføre erfaringer fra aksjemarkedet over i kryptomarkedet?- Man kan ikke en til en overføre erfaringer fra det tradisjonelle børsmarkedet til krypto, nettopp fordi det er endel forhold - blant annet den ekstreme volatiliteten, den litt usikre regulatoriske rammen - som gjør at det ikke er en til en-mapping. Likevel vil erfaringer fra børshandel kunne ha en verdi inn i dette. Hele intervjuet finner du på HegnarPodden - i iTunes eller SoundCloud, eller ved å klikke på avspilleren under: