Sjeføkonom: - Har vært en «done deal» lenge»

Fokus i dag vil være på rentemøtet i FED.

«At den amerikanske sentralbanken hever renten for 3. gang i år og åttende gang hittil, har vært en «done deal» lenge», skriver Kjetil Olsen i Nordea Markets i morgenrapporten.Oppmerksomheten vil derfor ifølge sjeføkonomen rettes mot signalene rundt den fremtidige rentebanen, det såkalte dot-plotet, retorikken i pressemeldingen og Powells pressekonferanse etterpå. - Ingen større endring«Vi tror ikke det vil komme større endringer denne gangen, mer en bekreftelse på at den banen de har jobbet etter en stund står seg godt. Banen innebærer ytterligere en økning i desember i år, tre nye rentehevinger i 2019 og enda en i 2020. Men gitt de litt mer haukete signalene som er kommet i det siste fra flere Fed-medlemmer, er det ikke utenkelig at anslaget på den langsiktige nøytrale renten løftes ørlite grann», heter det fra økonomen.Det holder ifølge Olsen at ett medlem løfter sin prognose fra 2,75 til 3 prosent for at median-medlemmet tror tre prosent er den nye normalen (opp fra 2,87).«Det vil i så fall kunne bidra til ytterligere støtte til oppgangen i de lange rentene vi har sett i det siste. På den andre siden kan det hende Fed fjerner setningen om at pengepolitikken er «accomodative». Markedet vil nok tolke en slik endring duete, men vi er ikke så sikre på om en slik endring egentlig endrer veldig mye».Så lenge amerikansk økonomi fortsetter å vokse godt over trendveksten, tror økonomene i Nordea Markets Fed vil fortsette med kvartalsvise renteøkninger.Større fokus enn vanligKl. 08.00 i dag fikk vi ferske AKU-tall, som viste at ledigheten tikket opp til 4,0 prosent, til tross for at flere er i arbeid.Les også: Arbeidsledigheten steg i juliNormalt er økonomene i Nordea Markets skeptiske til å legge mye vekt på AKU-tallene fordi de svinger mye.«Men gitt Norges Banks vekt på at arbeidsmarkedet hadde utviklet seg svakere enn ventet og at AKU-tallene var blant «bevisene», vil nok både vi og markedet ha større fokus enn vanlig på tallene i dag», skrev Olsen i morgenrapporten.«Vi og konsensus venter et lite fall i AKU-ledigheten til 3,8 prosent i juli (tre måneders snitt for juni, juli og august) fra 3,9 prosent i juni», het det.