Statkraft-sjefen etter kraftsmell: - Ikke godt nok

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen mener Nasdaqs sikring av Einar Ass' kraftveddemål ikke var godt nok.

Nasdaqs risikoanalyse har ikke vært god nok, og det er kraftbørsens ansvar. Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen mener det ikke holder å si at man er innenfor reglene, skriver Dagens Næringsliv .Mange ble sjokkerte da krafttrader Einar Aas for en drøy uke siden sendte ut en melding om massivt tap i kraftmarkedet, og fortalte at han har blitt satt under administrasjon av Nasdaq-børsen. I tillegg til Aas-tapet, måtte Nasdaq Clearing bruke 100 millioner euro av sitt misligholdsfond etter krafthandelen som gikk galt.- Det kom overraskende på oss også. Det er ikke bra at en enkeltaktør kan ha så stor eksponering. Nå må kontrollmekanismene rundt hvor store porteføljer som tillates, gås opp. Det skulle ikke skjedd at noen lå med en så stor eksponering uten tilstrekkelig dekning, sier Rynning-Tønnesen til avisen, og kjøper ikke Nasdaqs forklaring om at dette var en såkalt sort svane.- Det er riktig at det var en unormalt stor svingning, men dette er et marked som kan endre seg mye. Jeg synes ikke begrepet sort svane er riktig til å beskrive det som skjedde. En clearingsentral må kunne håndtere en slik svingning uten å måtte kalle inn så mye kapital, påpeker sjefen i Nordens nest største produsent av elektrisk kraft.Kommunikasjonssjef David Augustsson viser ifølge avisen til hva Nasdaq tidligere har sagt om at kursbevegelsene mandag 10. september.- Vi håndterte hendelsen i henhold til de regler som vi har forholdt oss til, som inkluderer å be våre medlemmer tilbakeføre sin del av kapitalen til sikringsfondet. I tillegg har Nasdaq midlertidig tilført 200 millioner svenske kroner ekstra i et første default-fond, sier han til DN.