Analytiker: - Kan bli farligere litt senere ut på året

Nærmer vi oss slutten av oppganssyklusen?

Kombinasjonen av stigende renter, høy oljepris og nedtrapping av økonomiske stimulitiltak setter børsfesten under press. Sterke økonomiske nøkkeltall denne uken skaper nå bekymrning for at Fed-sjef Joeome Powell vil måtte heve rentene raskere enn tidligere varslet for å unngå en overoppheting av økonomien.– Hovedregelen er at renteoppgang i tiåringen er fine greier. Men på 3,5-4 prosent begynner det å bli farlig. Mange har priset investeringer rundt om i verden på forutsetning at rentene skal være lave veldig lenge. Det er ikke farlig i dag, men kan bli farligere litt senere ut på året, sier Kredittanalysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets til DN.Ifølge DN er analysesjefen mer bekymret for at gjelden i verden, ti år etter finanskrisen, aldri har vært høyere. USA, verdens største økonomi, må finansiere 1000 milliarder dollar i løpende underskudd hvert år fremover.– Legg til at den amerikanske staten trekker tilbake 50 milliarder dollar i likviditet, og gratulerer, vi har entret det kvartalet verdens sentralbanker tar tilbake likviditet. Det er en stund siden sist, sier Ringholm til DN.Analysesjefen mener statsobligasjoner nå begynner å bli et reelt alternativ for mange.– Finans er ikke verre enn at det lønner seg å kjøpe billig og selge dyrt. Mye av investorenes markedstilpasning er basert på renten, og hittil har det ikke vært andre alternativer (enn aksjemarkedet, red.anm.). Nå kan man som dollarinvestor i USA få i underkant av tre prosent årlig rente på toårige statsobligasjoner med nær null risiko, og bare sitte å vente på å kjøpe eiendom eller aksjer med kraftig rabatt litt lenger frem på tidsaksen. Det er et veldig praktisk poeng, sier analytikeren til DN.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også