Analytiker om Norsk Hydro: - Dette gir høy risk

Norsk Hydro raser på Oslo Børs. Dette mener ekspertene om dagens nyheter fra aluminiumsgiganten.

Norsk Hydro faller kraftig på Oslo Børs onsdag, nyheten om at deres aluminiumsraffineri i Brasil, Alunorte, nå klargjør for full nedstenging av produksjonen. Onsdag formiddag er aksjen ned hele 11,79 prosent til 43,41 kroner, og den har hittil i år blitt svekket drøye 30 prosent.- Det er helt åpenbart negativt at de må stenge ned Alunorte og bauksittgruven Paragominas. De mister inntektene, samtidig som at dette fører til at en restart-periode vil gå fra å i utgangspunktet ta noen uker, til å nå ta rundt tre måneder, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities til Hegnar.no. - Dermed er er alt håp om produksjon ved det nye deponiet i 2018 ute. Så får vi se hvor langt inn i 2019 vi må, men dette gir høy risk på estimatene, påpeker han.Produksjon igjenNorsk Hydros beslutning om nedstengning ble tatt på bakgrunn av at det gamle deponiet DRS1 nærmer seg full kapasitet, som følge av pålegg fra brasilianske myndigheter om å ikke bruke en ny og moderne pressfilter-teknologi og det nye deponiet DRS2. Selskapet selv ønsket å forlenge levetiden for DRS1 ved hjelp av den nye teknologien tiltenkt DRS2.Etter pålegg fra brasilianske myndigheter har Alunorte produsert på 50 prosent kapasitet siden mars. I begynnelsen av september signerte imidlertid partene et løsningsforslag som besto av en teknisk og en sosial avtale, men Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg uttalte da at de forsøkte å forstå tidslinjen fremover.Kenneth Sivertsen i Pareto Securities har tro på produksjon igjen til neste år, og påpeker at Norsk Hydro er en stor arbeidsgiver i regionen.- Jeg vil anta at de kommer i produksjon igjen i 2019. De er i enighet med de to største aktørene, så det er sannsynlig. Det er en stor arbeidsgiver og er viktig for regionen og for Brasil, sier han til Hegnar.no.- Kan det være at Norsk Hydro går for full nedstengning for å legge ytterligere press på myndighetene?- Jeg tror for så vidt på det Norsk Hydro sier om at de nå nærmer seg full kapasitet. Når det er sagt tror jeg selskapet gjør det riktige, så får det heller koste noen milliarder, sier Sivertsen.Kan dra ut i tidOgså Eirik Melle, senioranlytiker Industry Insight i Danske Bank, tror nedstengningen får stor betydning.- Det vitner kanskje om at det større avstand mellom Hydro og myndighetene enn man kanskje trodde i forhold til å komme frem til en løsning, sier han til Hegnar.no.Melle mener full nedstengning av hele produksjonen i Brasil indikerer at dette ikke er en veldig kort «midlertidig» situasjon.- Jeg tror dette kan dra ut i tid, akkurat som reduksjonen ned til 50 prosent gjorde. Samtidig, på den andre siden, bør full nedstengning kunne gi ytterligere press på myndighetene i Brasil, som følge av at dette i enda større grad vil påvirke flere arbeidere, leverandører og lokalsamfunn, sier senioranalytikeren.- De finansielle konsekvensene tror jeg både inntreffer i form av direkte påvirkning av tap av inntekter fra virksomheten i Brasil, men også andre deler av virksomheten, som den resterende aluminiumsvirksomheten i Brasil, samt at også produksjonen i Norge kan bli påvirket i betydelig grad. Råvarer som Hydro har vært selvforsynt av, må alternativt skaffes i markedet, som trolig vil bli dyrere, sier Melle til Hegnar.noHan påpeker at markedsprisene både vil kunne stige som følge av lavere tilbud ved bortfall av Hydros volumer, i tillegg til at markedsaktører sannsynligvis ytterligere vil kunne presse opp prisen når de vet at Norsk Hydro må ut i markedet for å finne alternativer. Høye priserOgså Sivertsen tror Hydros primæraluminiumsegment vil slite med høye aluminapriser. - Hydro har tidligere hatt fordelen av, selv om de har operert på femti prosent, å bli kompensert med at prisen på alumina har blitt veldig høy. Nå får de ikke den fordelen, når man tar produksjonen helt ned på bauksitt og alumina, da har man bare kostnader på bauksitt og alumina og så får man hele kostnadssmellen på primærsegmentet, så det blir en enorm forskjell, sier Sivertsen til TDN Direkt.For 2019 har Pareto ifølge nyhetsbyrået et EBITDA-estimat på 4,1 milliard kroner.- Hvis dette ikke blir reversert og man ikke får starte opp så kan de 4,1 milliardene forsvinne. I tillegg kommer vedlikeholdskostnadene, samt effekten av at alumina blir dyrere, sier Sivertsen.Sterkt salgssignalHittil onsdag har det blitt omsatt Hydro-aksjer for over én milliard kroner gjennom drøye 23 millioner handler Christiania Securities påpeker i en rapport at det er uvanlig høyt.«I det tekniske bildet har Norsk Hydro den seneste uken testet taket i en fallende trend. I dag reagerte kursen brutalt ned, og har brast gjennom tidligere støtte ved 48,70, 47,50, 45,00 og 44,00 kroner på et uvanlig høyt volum. Dagens kursbevegelse er et sterkt salgssignal fra industrigiganten», heter det i rapporten.Meglerhuset påpeker at høyt volum øker intensiteten i salgssignalet, og at man må tilbake til januar 2016 for å finne tilsvarende omsetning på en enkelt handelsdag i Norsk Hydro som det man ser allerede halvveis i handelen onsdag. «Tidligere støttenivåer ved 44,00, 45,00, 47,50 og 48,70 fungerer nå som tekniske motstandsnivåer. Norsk Hydro har noe støtte ved 41 kroner, men det nærmeste tunge støttenivået ligger ved 38.30 som er sammenfallende med gulvet i den fallende trenden kursen har beveget seg i gjennom 2018», skriver Christiania Securities.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også