Analytikernes dom av Marine Harvests slakte-tall

Marine Harvest overrasket analytikerne mandag.

Marine Harvest meldte mandag om et slaktevolum på 110.000 tonn i 3. kvartal. Selskapet har tidligere guidet et slaktevolum på 108.000 tonn.- Det var høyere slaktevolumer enn det vi og markedet forventet, men også høyere marginer. Kort fortalt virker det som 3. kvartal har vært et solid kvartal for selskapet, sier analytiker i DNB Markets Alexander Aukner til Hegnar.no.Meglerhuset har en hold-anbefaling på aksjen, med et kursmål på 180 kroner.Spår aksjen oppSamlet sett var oppdateringen fra oppdrettsselskapet ifølge analytikerne i SEB bedre enn ventet.«Vi regner med at aksjen skal handles litt opp i dag», heter det i en fersk oppdatering fra analytiker Bent Rølland.Rølland peker på at Marine Harvest for 3. kvartal fikk en EBIT på rundt 204 millioner euro, opp fra 175 millioner euro i 2. kvartal og 198 millioner euro i fjor.Konsensus ventet en EBIT på 181 millioner euro, mens SEB hadde forventninger på 172 millioner euro.Slaktevolumene var to prosent høyere enn tidligere indikert, og endte på 110.000 tonn, mot forventet 108.000 tonn.«Konsernets EBIT per kilo-margin var rundt 11 prosent bedre enn forventet til 1,85 euro per kilo, eller 17,8 kroner per kilo. Konsensus så i forkant for seg 1,68 euro per kilo, mens vi forventet 1,59 euro per kilo», heter det i oppdateringen fra Rølland.For Norge rapporterte oppdrettsselskapet en sterk EBIT på 2,25 euro per kilo eller 21,6 kroner per kilo, som var 10 prosent bedre enn hva konsensus forventet, og 13 prosent over SEBs forventninger.«Basert på informasjonen i oppdateringen er det for tidlig å konkludere med pris- og kostnadsutvikling, men vi antar at den anstendige marginen er knyttet til både bedre prisoppnåelser og kostnadsreduksjon fra «large Region Mid sites», der forholdene har vært bra med få behandlinger. Høye volumer kan også føre til noen ekstra positive effekter», heter det.Høyest blant konsensus- Først og fremst synes vi dette er et solid kvartal av Marine Harvest, hvor samtlige regionene, med unntak av Canada, leverer i henhold eller over forventningene, sier analytiker Lars Konrad Johnsen i Fearnley Securities til Hegnar.no.Han peker på at underliggende EBIT per kilo var marginalt høyere enn meglerhusets forventninger, som lå høyest blant konsensus.- Helt klart positivt at underliggende kostnader faller og at den utfordrende biologien over sommeren ikke har påvirket Marine Harvest sitt slaktevolum i større grad, særlig med tanke på at både Lerøy og Salmar kom inn under forventningene med tanke på volum, kommenterer Johnsen.Ellers gir det sterke volumet ifølge analytikerne i Fearnley Securities en god trygghet for at volumguidingen for 2018 er innen rekkevidde da volumene i 4. kvartal ikke trenger å være noe høyere enn hva man leverte i 4. kvartal 2017.- Når i tillegg biomassen var cirka syv prosent høyere ved utgangen av 2. kvartal 2018, føler vi oss relativt trygge på at de guidede volumene på 380.000 tonn vil bli opprettholdt, avslutter Johnsen.Løfter 2018-EPS3. kvartal er ifølge analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets godt drevet av gode marginer og høyere slaktevolum i Norge, og han deler Fearnley-analytikerens oppfatning om at de guidede volumene på 380.000 tonn vil bli opprettholdt.«Med et slaktevolum på 110.00 tonn i dette kvartalet, mener vi det som sannsynlig at Marine Harvest vil nå volumguidingen på 380.000 tom for 2018», skriver Tønseth i fersk oppdatering.Meglerhuset forventer å løfte EPS for 2018 med rundt to prosent, etter oppdateringen fra Marine Harvest, og tror aksjen vil reagere positivt i dagens handel på Oslo Børs, opp to til tre prosent.I skrivende stund står Marine Harvest i 191,65 kroner, opp 1,72 prosent på Oslo Børs. Dagens høyeste notering lyder på 193,55 kroner.