Andreassen: - Aldri godt å vite hvor det smeller

- Det er først når tidevannet forsvinner at vi ser hvem som ikke har badebukser på, sier sjeføkonomen.

Etter gårsdagens børssmell på Wall Street , og kraftig nedgang i Asia, faller også Oslo Børs kraftig torsdag.Hittil står hovedindeksen i 889,09, ned 2,75 prosent. Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan. L. Andreassen, mener at svaret på børsfallet finner vi på rentesiden.På med badebuksa- Børsfallet kommer etter renteoppgang i USA, med varsko om mer i fremtiden. Men det er aldri godt å vite hvor det smeller, sier Andreassen til Hegnar.no.Den siste tiden har renten på amerikanske statsobligasjoner nådd høyder man ikke har sett siden 2011. Torsdag ligger den tiårige renten på 3,17 prosent, men har tidligere i uken vært oppe i 3,25 prosent. - Jeg skrev en blogg en tid tilbake om Warren Buffets bilde på rentehevinger. Det er først når tidevannet (likviditeten) forsvinner at vi ser hvem som ikke har badebukser på (finansene i orden). Så langt har svake økonomier med mye dollarlån fått juling: Argentina, Tyrkia, Indonesia India etc., utdyper sjeføkonomen.- Nå som sist gang (2001 og 2008) er det Tech som får unngjelde. Dette fordi at Tech tradisjonelt har hatt lav inntjening, men høy verdsettelse. Andreassens spådommerOslo Børs har hittil i 2018 steget 8,9 prosent. Andreassen avdramatiserer børsfallet og tror det vil bli en begrenset nedgang i det norske markedet. Til Hegnar.no gir han følgende spådommer:

  1. Begrenset kursnedgang da vi har lite Tech på børsen i Norge.
  2. Ingen flere rentehevinger i hverken USA eller i Norge.
  3. Oljeprisen vil bli avgjørende for Oslo Børs. Det er priset inn et fall på 15 USD per fat de neste tre fire år. Holder oljeprisen vil det være en positiv overraskelse.
- Det viktige nå er at vi får en langvarig pause i rentehevingene. Selv uten rentehevinger i EUR eller USD vil mange land som Argentina, Brasil, Venezuela, Sør-Afrika, Indonesia, Pakistan og India slite tungt i tiden fremover.