Antall konkurser øker

Til tross for at norske økonomi går bra, fortsetter antall konkurser å øke. 

- Denne uken har det kommet flere positive signaler om at norsk økonomi er i medvind. Blant annet har ikke NHOs medlemsbedrifter vært mer optimistiske på ti år. Derfor er det et stort paradoks at antall konkurser fortsetter å øke i høyt tempo, sier salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian Norge, ifølge en pressemelding.Så langt i år er 3.738 selskaper slått konkurs. Det er en økning på 13,4 prosent fra i fjor. I september alene gikk 416 selskaper over ende, en økning på 12,1 prosent.Varehandel oppEn av sektorene med størst økning i konkurser er varehandel. Her har 801 bedrifter gått konkurs hittil i år. Det er en økning på hele 31,7 prosent. Men også bygg og anlegg-sektoren trekker opp, med en økning i antall konkurser på 18 prosent.- Det er tydelig at det er strukturelle endringer på gang i handelsnæringen, og at flere butikker legger ned blant annet som følge av tøffere konkurranse fra netthandel, sier Kristiansen.Bygg og anleggsektoren sliter nok også med ettervirkninger etter et svakt boligmarked i fjor. Det tar nemlig alltid litt tid fra nedturen er over oss til vi ser utslaget i antall konkurser, fortsetter han.Her øker det mestØkningen i antall konkurser er størst i fylkene Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, med henholdsvis 34,8 og 34,2 prosent. Oppland fylke har den tredje største økningen med 30,4 prosent hittil i år.Statistikken gjelder alle foretaksformer. De største gruppene er aksjeselskap, enkeltpersonforetak og NUF.