Bank Norwegian-sjefen: Vi måtte kompensere i 3. kvartal

Bank Norwegian måtte oppjustere tapsavsetningen i Finland i 3. kvartal.

Norwegian Finans Holding, Bank Norwegians morselskap, faller tirsdag formiddag hele 10,78 prosent til 80,30 kroner på høyt volum.Selskapet la i morges frem solide tall med en liten vekst på bunnlinjen . Bank Norwegian melder også at de har solgt en portefølje misligholdte lån i Finland med en utestående balanse på cirka 160 millioner euro, tilsvarende 1,52 milliarder kroner.Selskapet oppjusterte i 3. kvartal tapsavsetningene i Finland. Årsaken er ifølge TDN Dirket en oppdatering av bankens modell.Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk forteller til nyhetsbyrået at banken fant ut at de har satt av litt for lite i de to første kvartalene i år, og måtte derfor kompensere i 3. kvartal.- Vi har ikke endret modellrammeverket, men det var noen inputfaktorer i modellen som var feil, så de har vi rettet på. Dermed har vi underavsatt litt hele året, og det måtte vi ta igjen i tredje kvartal. Nå har vi gjort det, og nå kommer vi inn på et mer normalisert leie fremover, sier hun til TDN Direkt.Wollebekk anslår denne «ketsjup-effekten» i tapsavsetninger til rundt fire millioner euro, og sier banken har kompensert noe for det de mistenkte var for lave avsetninger i 2. kvartal.- Et sted mellom første kvartal og tredje kvartal er nok dermed et riktig nivå fremover, sier hun til nyhetsbyrået.Veksten i Finland var noe lavere enn tidligere kvartaler, der banken vokste mindre enn i 1. kvartal i år, men Wollebekk sier hun tror det lavere nivået var et riktig nivå med tanke på blant annet risiko. Bank Norwegian har også satt ned innskuddsrenten i Finland, med virkning fra første oktober.- Vi har en milliard euro i innskudd, så tar du en prosent på det så ser du hva vi sparer, sier Wollebekk til TDN Direkt.Hun påpeker ellers at salget av porteføljen i Finland sparer dem for kostnader og reduserer risikoen ettersom det var en ung portefølje, og påpeker at banken vil fortsette å vurdere porteføljesalg på en løpende basis.Norwegian Finans Holding-aksjen har hittil i år falt 12,72 prosent på Oslo Børs, mens den de siste tolv månedene er ned 22,42 prosent.