Blodrødt på Wall Street - Fryktindeksen steg over 40 prosent

Teknologiaksjene falt dramatisk tilbake og dro med seg markedet til det største fallet siden februar.

Børs

Pilen pekte dramatisk ned for markedene i USA tirsdag. Investorene virker å ha det travelt med å selge unna og flere gigantselskaper falt oppsiktsvekkende mye. Dow Jones falt 3,15 prosent, S&P 500 endte ned 3,29 prosent og Nasdaq Composite opplevde et fall på oppsiktsvekkende 4,08 prosent.Utviklingen skjer etter at årets utgave av Financial Stability Report fra IMF (Det internasjonale pengefondet) advarer om «farlige understrømmer» som utgjør en økende trussel mot verdensøkonomien.Bankene er langt bedre rustet nå enn de var i 2008. Men økte handelsspenninger bidrar til ny risiko. Ytterligere skritt mot handelskrig kan «i betydelig grad skade global vekst», advarer IMF, som viser til at man de siste månedene allerede har begynt å se negative tegn.Pengefondet er også bekymret for handelskonflikten mellom USA og Kina.Den underliggende driveren bak fallet i USA må tilskrives de stigende rentene. Arbeidsmarkedet er veldig stramt og forventninger om økt inflasjon sender rentene oppover.Når rentene stiger øker alternativkostnaden ved å holde aksjer, noe som igjen påvirker verdsettelsen negativt.2-års renten holder seg på høye nivåer i forhold til det en har sett de siste årene og falt 2,5 basispunkter til 2,861 prosent.10-års renten holder seg på nivåer vi ikke har sett siden siden 2011. Onsdag falt yielden 1,9 basispunkter til 3,187 prosent30-års renten har stabilisert seg på nivåer rundt 3,40 prosent, noe som er det høyeste man har sett siden 2014. Onsdag steg 30-åringen med 0,1 basispunkter til 3,369 prosent.Torsdag starter resultatsesongen for 3. kvartal i USA.Konsensusforventningene for selskapene i S&P 500-indeksen ligger for tiden på 19,2 prosent inntjeningsvekst og 7,3 prosent omsetningsvekst.Dette er dog under inntjeningsveksten på 25 prosent i årets 1. og 2. kvartal.- Inntjeningsutsiktene for amerikanske og globale aksjer vitner likevel om at verdensøkonomien stadig er i god forfatning. Blir forventningene innfridd, vil det være den tredje høyeste inntjeningsveksten siden 1. kvartal 2011. Etter vår vurdering er det derfor fortsatt god grunn til å være overvektet i aksjer og undervektet i obligasjoner, sa Danske Banks sjefstrateg Christian Lie til Hegnar.no onsdag.Dow Jones falt markant og endte dagen på 25.598,74 poeng, ned 3,15 prosent.Indeksen har ikke falt så mye siden mars.ALLE de 30 aksjene falt under handelen onsdag.Den største taperen var sports- og klesgiganten Nike som falt med dramatiske 6,81 prosent.Boeing var også blant de største taperne og trakk seg tilbake hele 4,66 prosent. Tirsdag presenterte selskapet leveransedata. Tallene viste at leveransene for 737 og 787-flyene kom inn under produksjonsraten, noe som har fått flere til å frykte at selskapet ikke vil greie å levere på 810-815 fly distribuert til kundene i løpet av året.Microsoft var også en av onsdagens store tapere og trakk seg tilbake med 5,43 prosent.Selskaper som 3M, Visa, Cisco og Caterpiller falt alle over 3 prosent.S&P 500 endte dagen på 2.785,68 poeng, ned hele 3,29 prosent.Indeksen har falt fem dager på rad, og onsdagens tilbakegang er det største fallet siden februar.Den brede indeksen ble trukket ned av en markant sell-off i teknologi-aksjer, men andre sektorer ble også dratt kraftig ned.Bankene, som kan utnytte renteoppgangen til å øke marginene, falt tilbake med markedet.Morgan Stanley falt 3,34 prosent.Goldman Sachs endte dagen ned 1,42 prosent.Citigroups markedsverdi krympet med 2,70 prosent.Bank of America falt 2,47 prosent.Barrick Gold Corporation var en av vinnerne og la på seg 1,68 prosent. Gull-produsenten nyter godt av at risikoappetitten blant investorene ser ut til å avta og sikre havner blir mer attraktivt.General Motors var en av få selskaper som ikke falt av betydning og endte dagen ned 0,06 prosent.Nasdaq Composite endte dagen på 7.422,05 poeng, ned utrolige 4,08 prosent.Teknologi-aksjene, som i stor grad prises på fremtidig vekst og dermed er rentesensitive, opplevde en drastisk nedgang onsdag.Flere gigantselskaper falt dramatisk tilbake.Apple falt 4,63 prosent.AMD har sterkt negativt moment og trakk seg tilbake hele 8,22 prosent.Twitter ramler rett i gulvet og faller 8,44 prosent.SoMe-konkurrent Facebook endte ned 4,13 prosent.Snapchat endte dagen ned 5,86 prosent.Netflix gjorde et svalestup og mistet smått utrolige 8,38 prosent av markedsverdien på én dag.NVIDIA dundret ned 7,48 prosent.Tesla greide seg forholdsvis bra og falt «bare» 2,25 prosent.Amazon falt hele 6,15 prosent og er nå verdt 856 milliarder dollar. I september var markedsverdien godt over én billion dollar.Den disruptive retailgiganten har vært i søkelyset onsdag etter at det ble kjent at selskapet har utviklet og benyttet seg av et AI-basert rekrutteringssystem som lærte seg selv til å foretrekke menn over kvinner. Søknader som inneholdt ordet "women" på en eller annen måte ble straffet i rangeringen.Amazon har nå avsluttet prosjektet, men ifølge kilder som Reuters har vært i kontakt med skal rekrutteringsansvarlige ha benyttet seg av programmet når de så etter nyte kandidater sammen med andre metoder.Andre interessante aksjer som Ensco og Transoceacn faller henholdsvis 8,50 og 7,40 prosent. Mandag meldte riggselskapet Ensco at det tar over konkurrenten Rowan Companies i en ren aksjetransaksjon. Avtalen mottas ikke godt av markedet.Vinnerne og taperne på børsene i New YorkOljeprisen endte kraftig ned onsdag og lettoljen falt 2,84 prosent til 72,83 dollar, mens brent falt med 2,69 prosent til 82,70 dollar.VIX-indeksen gjorde et dramatisk hopp og steg 43,95 prosent til 22,96.Gullprisen klatret 0,44 prosent til 1.196,80 dollar.