Børsen faller - Protector Forsikring i teten

Etter gårsdagens snuoperasjon har stemningen igjen surnet på Oslo Børs.Hovedindeksen har falt ytterligere fra nivåene i åpningen, og står i skrivende stund (13:35) i 863,58, ned 1,13 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2.781 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av en jubeldag i USA i går.Men tidligere i dag pekte pilene nedover på børsene i Asia , etter at Alphabet og Amazon ikke klarte å innfri.Bærekraften bekymrerToneangivende Europa-børser ser også rødt.Britiske FTSE 100 faller 1,6 prosent, tyske DAX 1,9 prosent og franske CAC 40 2,3 prosent.Investorene bekymrer seg ifølge Reuters for om veksten i selskapsresultatene er bærekraftig.- Forventningene til inntjeningen i amerikanske selskaper er ganske høye, og når disse ikke møtes er reaksjonene ganske sterke. Vi har blitt vant til solide tall, 18 prosent topplinjevekst, 25 prosent topplinjevekst og så videre. Verdsettelsene har blitt ganske ambisiøse, sier kredittstrateg Miraji Othman hos BayernLB til Reuters.Fra før har vi naturligvis bekymringene for verdenshandelen og den økonomiske veksten.Klokken 14:30 norsk tid kommer foreløpige tall for BNP-veksten i USA i 3. kvartal. Konsensus ligger ifølge vår makrokalender på 3,3 prosent annualisert. Det vil i så fall være ned fra 4,2 prosent i kvartalet før.Oljen trekker nedOljeprisene ser også rødt fredag ettermiddag.Brent-oljen faller 1,2 prosent til 75,99 dollar fatet i dagens handel, som er ned fra rundt 76,55 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er ned 1,5 prosent til 66,33 dollar fatet.Investorene fortsetter ifølge Reuters å bekymre seg for overskuddstilbud, til tross for Iran-sanksjonene som trer i kraft i november.Saudi-Arabias OPEC-sjef Adeeb Al-Aama advarte i går mot at et slikt overskuddstilbud kan inntreffe i 4. kvartal.Samtidig varsler landets energiminister Khalid al-Falih at det kan bli nødvendig å ta grep for å redusere oljelagrene.Dog mener RBC Capital Markets ifølge The Wall Street Journal at markedet overser et viktig «bullish» signal: at Kina strammer inn importen av iransk råolje.Oljeaksjer sliterPå Oslo Børs faller Equinor 1,7 prosent til 210,40 kroner i kjølvannet av gårsdagens kvartalstall .Ellers i olje faller DNO 2,5 prosent til 14,89 kroner, mens Aker BP går tilbake 3,5 prosent til 279,60 kroner.Oljeservice sliter også, deriblant TGS og Aker Solutions med nedganger på hhv. 3,0 prosent til 262,40 kroner og 2,8 prosent til 53,08 kroner.Subsea 7 trekker ned 1,5 prosent til 100,80 kroner.Lyspunkter blant oljerelaterte aksjer er PGS på pluss 4,4 prosent til 24,91 kroner og Kongsberg Gruppen på pluss 2,5 prosent til 138,60 kroner etter tall .Hydro, Norwegian oppNorsk Hydro går også motstrøms, og stiger 2,6 prosent til 42,14 kroner på dagens nest høyeste volum (bak Equinor).Brasilianske føderale miljømyndigheter har løftet  embargoen på det nye bauksittrest-deponiet DRS2, men embargoen fra en føderal domstol er vel å merke fortsatt gjeldende.- Dette er en utvikling i riktig retning for Alunorte, sier Hydros EVP for Bauksitt og Alumina, John Thuestad, i en kommentar.Norwegian utmerker seg også positivt, og stiger nye 2,6 prosent til 217,30 kroner i kjølvannet av gårsdagens kvartalstall  og take-off .International Airlines Group (IAG) la frem tall fredag, og toppsjef Willie Walsh forventer at Norwegian-aksjene selges  hvis noe oppkjøp ikke finner sted innen august neste år.Fredagens fall skjer dog på bred basis.DNB og Marine Harvest faller rundt prosenten, mens Telenor trekker ned 1,5 prosent til 151,72 kroner.Rekyl i skadeskutt aksjeResultatsesongen fortsetter å prege bildet, om enn ikke i samme grad som i går.Schibsted  la frem litt svakere resultater enn på samme tid i fjor, men innfridde de fleste forventninger. Etter tidlig oppgang er A-aksjen ned 1,5 prosent til 277,10 kroner.Protector Forsikring leverte knallrøde tall  etter sitt mye omtalte resultatvarsel , men markedet reagerer positivt og sender den skadeskutte aksjen opp 7,2 prosent til 42,35 kroner.Med det er aksjen blant dagens sprekeste.Blant få aksjer som stiger finner vi Zalaris, som korrigerer opp 8,9 prosent til 29,40 kroner etter gårsdagens skrell i kjølvannet av kvartalstallene. Flere innsidere har vært på handletur.Taperlisten toppes av solparkselskapet Aega, som faller 12,7 prosent til 92 øre på Oslo Axess.Nærmest kommer Hiddn Securities på minus 10,3 prosent til 1,43 kroner og Atlantic Petroleum på minus 8,8 prosent til 7,30 kroner.