Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs mandag, der USA, Canada og Mexico alle nå er enige om en ny handelsavtale.

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner opp 0,4 prosent, eller innenfor intervallet [0,3, 0,5] prosent.«USA, Canada og Mexico er alle nå enige om en ny handelsavtale som skal erstatte den tidligere frihandelsavtalen (NAFTA). Det er naturlig å anta at dette vil slå positivt ut i aksjemarkedene, da slike prosesser ofte er forbundet med stor usikkerhet», skriver Berntsen i morgenrapporten.«Når det er sagt, gitt at USA og Mexico kom til enighet for flere uker siden, lå det i kortene at USA og Canada også ville finne frem til fornuftige betingelser som de kunne enes om, slik de gjorde i går. Skulle USA og Kina også finne en løsning på deres handelskonflikt, vil mange av finansmarkedenes floker i dag være løst. Vi tror en løsning er nær, da forhandlingene har pågått en stund allerede. Den tilsynelatende tøffe retorikken gjennom media, samt innføring av en rekke økninger i toll fra begge land, er ikke unaturlige trekk i slike forhandlingsprosesser. Uansett, det vil være ren idioti om landene ikke skulle finne en god løsning på konflikten. De asiatiske børsene endte for øvrig opp i natt. Oljeprisen er opp 0,6 dollar fra fredagens nivåer», fortsetter Berntsen.Oslo BørsHøy oljepris bidro positivt, mens politisk uro i Italia og frykt knyttet til USAs handelskrig bidro negativt på den siste børsdagen i september.Fasiten viser at hovedindeksen fredag falt 0,4 prosent til 938,26, mens omsetningen var på 4,7 milliarder kroner.I september steg børsen hele 3,5 prosent.Fred. Olsen Energy fikk bank etter Nordea Markets nedjusterte kursmålet på aksjen med 90 prosent fra 1 til 0,1 kroner. Meglerhuset ser dermed en potensiell nedside på hele 96 prosent.Aksjen stupte 16,5 prosent til 2,84 kroner. Hele børskommentaren her OljeprisenBrent-oljen er mandag morgen opp 0,64 prosent til 83,26 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,44 prosent til 73,57 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 82,50 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.Oljemarkedet har den seneste tiden blitt styrket av fallende iransk råoljeeksport , og de amerikanske sanksjonene mot landet vil ifølge TDN Direkt ha effekt fra 4. november.- Iransk oljeeksport faller fortere enn forventet, sier råvareanalytiker i UBS Wealth Management, Giovanni Staunovo, til The Wall Street Journal.Baker Hughes riggtelling for Nord-Amerika viste at det var 1.232 rigger i operasjon per 28. september . Det er 18 færre enn for en uke siden.I USA var det totale antallet rigger i drift 1.054, opp én fra uken før.Antall amerikanske oljerigger falt med tre, til 863. Antallet gassrigger var 189, opp tre fra uken før.USAInvestorene på Wall Street var tilsynelatende for opptatt med å følge avstemningen i justiskomiteen i Senatet at børsene endte flatt fredag.Dow Jones endte opp 0,07 prosent til 26.458,31 og steg med også 1,9 prosent i september. I 3. kvartal var oppgangen på ni prosent, ifølge Marketwatch.S&P 500 var også tilnærmet uendret (ned 0,02 poeng) til 2.913,98. I september steg den 0,4 prosent, mens oppgangen i 3. kvartal var på 7,1 prosent.Nasdaq steg 0,05 prosent til 8.046,35. I september falt den 0,8 prosent, mens oppgangen i 3. kvartal var på 7,1 prosent. September var også den niende måneden på rad med oppgang.Hele USA-kommentaren her AsiaI Japan klatrer Nikkei 0,35 prosent, mens den den bredere Topix-indeksen er ned 0,17 prosent.Kospi i Sør-Korea faller 0,27 prosent, mens Straits Times i Singapore er opp 0,28 prosent.Børsene i Kina er stengt hele uken som følge av helligdager, mens Hang Seng og Sydney-børsen er stengt mandag.Hele Asia-kommentaren herDette skjer i dagMakro

 • Japan: Tankan-undersøkelse, 3.kv
 • Japan: Industri-PMI endelig, september
 • India: Industri-PMI, september, kl. 07.00
 • Sverige: Industri-PMI, september, kl. 08.30
 • Norge: Industri-PMI, september, kl. 09.00
 • Spania: Industri-PMI, september, kl. 09.15
 • Italia: Industri-PMI, september, kl. 09.45
 • Frankrike: Industri-PMI, september, kl. 09.50
 • Tyskland: Industri-PMI september, kl. 09.55
 • EMU: Industri-PMI, september, kl. 10.00
 • Storbritannia: Industri-PMI, september, kl. 10.30
 • EMU: Arbeidsledighet, august, kl. 11.00
 • USA: Markit-PMI, september, kl. 15.45
 • USA: Bygginvesteringer, august, kl. 16.00
 • USA: ISM-PMI, september, kl. 16.00
Annet
 • SSB: Bruk av IKT i næringslivet, kl. 08.00
Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også