Dow Jones viser vei i USA

Finans og handelskrig-sensitive aksjer trakk den tradisjonsrike indeksen opp til nye høyder.

Onsdag pekte pilene opp på Wall Street. Dow Jones endte på ny toppnoteringer for andre dag på rad, mens S&P 500 og Nasdaq Composite steg med henholdsvis 0,07 og 0,20 prosent.Utviklingen kom etter lettelse over at Canada har hengt seg på den nye handelsavtalen USMCS (The United States-Mexico-Canada Agreement) som avløser den gamle NAFTA-avtalen som president Donald Trumps har vært så kritisk til.Videre kom også nøkkeltall med antallet sysselsatte i den private sektoren i USA inn med en økning på hele 230.000 personer i september. Konsensusestimatene her lå på 185.000 nye jobber. En så sterk måned har vi ikke sett siden februar.- Arbeidsmarkedet koker. Risikoen for at økonomien blir overopphetet er veldig stor, og dette er enda et bevis for nettopp det, sa Mark Zandai, sjefsøkonom hos Moody’s Analytics, til CNBC.Markedet onsdag var også i stor grad preget av rentene som beveget seg kraftig oppover. Dette kan sees i sammenheng med den sterke arbeidsmarkedsrapporten fra ADP.2-års renten er nå på sitt høyeste siden finanskrisen, og steg 4,9 basispunkter til 2,864 prosent.10-års renten nådde de høyeste nivåene siden 2011, opp hele 10,1 basispunkter til 3,167 prosent.30-års renten har ikke vært høyere siden 2014. Den steg 10,7 basispunkter til 3,325 prosent.Fra europa uttalte onsdag den italienske økonomiministeren at landet planlegger å redusere budsjettunderskuddet fra 2.2 prosent i 2020, til 2 prosent i 2021. Neste år forventes budsjettunderskuddet å være på 2,4 prosent.At budsjettunderskuddet nå skal reduseres er positive nyheter for markedene.Dow Jones steg til 26.828,39 poeng, opp 0,20 prosent til ny toppnotering.Indeksen var oppe på hele 26.951,81 intradag, men falt mot slutten av dagen.15 av de 30 aksjene i indeksen steg og Boeing endte opp 1,5 prosent til 391,30 dollar og ny all-time high.Caterpillar ble dagens vinner og steg 2,2 prosent. Det er nærliggende å anta at investorene sendte aksjen opp etter at handelskrigen mellom USA og Kina ikke har eskalert ytterligere på mange dager og at avtalen mellom USA, Canada og Mexico har redusert risikoen for en bredere handelskrig.På taperlisten finner vi fobruksvare-giganten Procter & Gamble, som er morselskapet til kjente aktører som Gillette, Duracell, Oral-B og Braun. Aksjen falt 1,58 prosent, noe som kan sees i sammenheng med oppgangen i rentene. Selskapet er også kjent for å betale ut solide utbytter, noe som igjen er sensitivt for renteoppgang.En annen forbrukskjempe, Coca Cola, var også høyt på taperlisten og falt 1,38 prosent.Legemiddelprodusenten Pfizer hadde en god dag i New York og steg 1,33 prosent.S&P 500 endte dagen på 2.925,51 poeng, opp 0,07 prosent.Ledet av finansektoren, som hadde en god dag etter at rentene steg, var indeksen svært nær en ny rekord.Bank of America steg 1,42 prosent, mens JPMorgan la på seg 0,94 prosent.Wells Fargo endte dagen opp 1,00 prosent, mens Citigroup steg 0,78 prosent.Morgan Stanley var også blant vinnerne innenfor finans og steg solide 1,03 prosent.General Motors steg 2,10 prosent etter at det ble offentliggjort at Honda har lagt 2,75 milliarder dollar på bordet for 5,7 prosent i GM-selskapet som skal jobbe med utviklingen av selvkjørende biler.Nasdaq Composite endte dagen på 8.025,08 poeng, opp 0,20 prosent.På Nasdaq la Facebook på seg 1,95 prosent selv om Instagram brøt sammen for en kort periode onsdag. Problemene var raskt ordnet opp i for de fleste av brukerne, men hendelsen går inn i en rekke med problemer for SoMe-giganten som likevel hadde en god dag på børsen.Apple hadde godt moment og steg 1,22 prosent.Amazon, et selskap som prises mye på vekst og som dermed også er sensitivt for renteoppgang, falt 0,94 prosent til 1.953,76 dollar.AMD falt for andre dag på rad og endte ned 2,03 prosent. Intel, som steg for andre dag på rad, la på seg 1,37 prosent.Blant andre interessante aksjer steg den ekstremt volatile cannabis-aksjen Tilray hele 13,51 prosent. Aurora Cannabis fulgte etter og la på seg 4,84 prosent.Transocean steg 0,79 prosent etter enda en god dag for oljeprisen.OljeprisenOljeprisen fortsetter å stige etter at Iran-sanksjonene ser ut til å gjøre et skikkelig innhugg på tilbudssiden, uten at reservekapasiteten hos OPEC ser ut til å være særlig mer enn det Saudi sitter på. Lettoljen endte opp 1,25 prosent til 76,17 dollar, mens brent steg med 1,40 prosent til 85,99 dollar.Nye tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy viser at de amerikanske råoljelagrene økte med åtte millioner fat til 404 millioner fat i forrige uke. Ifølge Direkt Makro var det ventet at lagrene skulle øke med to millioner fat.Samtidig har det blitt kjent at bensinlagrene falt med 0,5 millioner fat og at destillatlagrene falt med 1,8 millioner fat. Her var det ventet at bensinlagrene skulle øke med 1,3 millioner fat og at destillatlagrene skulle falle med 1,3 millioner fat.Vinnerne og taperne på børsene i New YorkVIX-indeksen endte ned 2,66 prosent til 11,73.Gullprisen falt 0,36 prosent til 1.202,60 dollar.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også