En rekke analytikere forteller hvorfor aksjen stuper

Tirsdag morgen ble det kjent at Norwegian Finans Holding, Bank Norwegians morselskap, fikk et resultat etter skatt på 434,07 millioner kroner i 3. kvartal 2018, mot 432,45 millioner kroner i 3. kvartal i fjor.Selskapet hadde netto renteinntekter på 1.126,11 millioner kroner i 3. kvartal 2018, mot 937,65 millioner kroner i 3. kvartal 2017.Ledelsen kunne fortelle om en utlånsvekst på 1,6 milliarder kroner, mens innskuddene økte med 1,7 milliarder kroner.Banken rekrutterte 71.000 nye kunder i kvartalet, og hadde ved utgangen av 3. kvartal 2018 en kundemasse på 1.463.800 kunder, fordelt på 1.070.800 kredittkortkunder, 195.100 lånekunder og 197.900 innskuddskunder.Videre har det blitt kjent at Bank Norwegian har inngått en avtale med Axactor om overføring av en portefølje av misligholdte lån i Finland. Lånene har en utestående balanse på cirka 160 millioner euro, tilsvarende 1,52 milliarder kroner.Lave marginer og høye tapPareto-analytikerne Vegard Toverud og Jørund Norang skriver i en oppdatering at marginene er lavere enn forventet, samtidig som tapene er høyere enn de hadde sett for seg. De utelukker ikke at estimatene vil jekkes noe ned. De opererer med en holdanbefaling og et kursmål på 115 kroner.- Kommer du til å gjøre noe med kursmål og anbefaling etter dagens tall?- Jeg tror jeg får holde meg til det som jeg har publisert, sier Toverud til Hegnar.no.Straffes knallhardtNorwegian Finans Holding får skikkelig juling på Oslo Børs, hvor aksjen nå omsettes for 80,30 kroner etter et kursfall på 10,78 prosent. Dagens laveste notering har vært på 77,50 kroner.  Flere faktorerAnalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier forteller Hegnar.no at dagens kursfall skyldes to faktorer.Først og fremst foretar selskapet avsetninger for tap som er større enn forventet, blant annet i Finland og forklarer det med at IFRS9-modellen de bruker hadde noen svakheter som nå er rettet opp. Underliggende melder ledelsen om stabil kredittkvalitet.Videre reagerer Gjerland på at volumveksten stopper noe opp. Selskapet har også høyere avgang og sterkere konkurranse enn tidligere.Kursmålet er til vurderingAnalytiker Odd Weidel i SpareBank 1 Markets forteller Hegnar.no at sentimentet i dette segmentet for tiden er negativt.- Etter NOFI kom med høyere enn ventet lånetap i Finland i 2Q-rapporten ble markedet mer skeptisk. Komplett Banks 3Q-rapport bekreftet det bildet og det er det samme vi ser nå i NOFIs tredjekvartalsrapport. Vi kommer nok til å ta opp lånetapene fremover her selv om ledelsen sier de ser lavere nivåer i Finland fremover, slår Weidel fast.Weidel mener summen av tapene, samt litt lavere vekst enn ventet og mye regulatorisk motvind, gjør investorene avventende.- Jeg ser også de argumentene, men selv med høyere lånetap er 2019-multiplene attraktive, sier analytikeren.Weidel forteller at kursmålet er til vurdering. Før dagens tall ble lagt frem, opererte han med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 133 kroner.Svakere enn ventetAnalytiker Truls Langmo Røysland i SEB legger heller ikke skjul på at tallene var svakere enn ventet.- Dette var i all hovedsak drevet av høyere utlånstap i Finland. Dette skyldes i hovedsak modellendring i Finland, hvor det viser seg at historiske lånetap har vært for lave. Dette skaper en usikkerhet rundt om også avsetningene for de andre markedene kan være for lave. I tillegg kommer veksten i både Norge og Finland en god del ned fra foregående kvartal, forteller Langmo Røysland til Hegnar.no.- Hvilken anbefaling og kursmål opererer du med?- Kjøp, 110 kroner, avslutter analytikeren.