Forventer "ekstem volatilitet" i oljeprisen

Eksporten fra Iran faller kraftig, men OPEC virker å ha tørt krutt.

Usikkerheten rundt sanksjonene mot Iran som trer i kraftig 4. november fortsetter å prege stemningen i oljemarkedet.Tall fra denne uken viser at Iran eksporterte 1,1 millioner fat med olje om dagen den første uken i oktober. Dette tilsvarer et fall på en halv million fat fra september og er i sterk kontrast med 2,6 milloner fat om dagen fra toppen i april.Konsernsjef i BP Bob Dudley mener vi vil se store prisutslag i tiden fremover.- Jeg tror det kommer til å bli 45 dager med ektrem volatilitet. Det kan skyte i været, men det kan også gå den andre retningen, fortalte Dudley til CNBC.Hvor hardt sanksjonene vil ramme avhenger av hvor mye produksjonen i Iran vil rammes sanksjonene. Det har vært rykter de siste dagene om at USA vil kunne overveie unntak for nasjoner som allerede har gjort forsøk på å redusere importen av iransk olje. Total er et av selskapene som aggert som følge av sanksjonene og trekt seg fra et gigantprosjekt i det kontroversielle landet.Flere analytikere spår at så mye som 1,5 millioner fat om dagen kan bli borte fra markedet, noe som vil kunne presse prisen ytterligere opp.Dudley mener den stigende oljeprisen ikke dreper etterspørselen.- Du kan se på BNP-veksten i verden som en god indikator på etterspørselsveksten for olje, noe den har vært i flere tiår. Hvis du begynner å se en halv prosent lavere BNP-vekst rundt om i verden, vil det kanskje føre til at det etterspørres 200.000 fat om dagen mindre slik våre økonomer ser det. Det er ikke velding mye, sier BP-sjefen til CNBC.President Trump ønsker at OPEC skal øke produksjonen for å erstatte produksjonen som blir borte med Iran. Saudi-Arabia har uttalt at de har tilstrekkelig kapasitet, men Iran motstrider dette, ifølge CNBC onsdag.- Vi har ikke et problem i dag, men vi kan ha det i morgenFlere råvareeksperter ser muligheten for en oljepris opp mot 100 dollar fatet dersom Iran-sanksjonene slår til med full kraft og at tilbudssiden ikke greier, eller ønsker, å reagere raskt nok.Råvaresjef Jeff Currie i Goldman Sachs er mer negativ i sitt syn på oljeprisen.- Det (oljeprisen i 100 dollar, red.anm) er virkelig ikke vårt base case. Jeg sier ikke at det ikke kan skje, men det vil kreve vedvarende stans i eksporten fra Iran sammen med problemer et annet sted som for eksempel i Venezuela. Slik vi ser det stiger prisen på de lange kontraktene, mens de kortere synker, noe som forteller deg at vi ikke har et problem i dag, men vi kan ha et problem i morgen, sa Currie til CNBC tirsdag.Råvaresjefen mener også at selv om eksporten fra Iran faller raskt, så bygges lagrene andre steder. Tall fra september viste at OPEC plus (OPEC og tyngre aktører utenfor kartellet som for eksempel Russland) økte produksjonen med 32.000 fat om dagen mer enn bortfallet i Iran.  Hør eller se råvareekspert Bjarne Schieldrop i SEB sine betraktninger om oljeprisen i HegnarPodden eller HegnarTV!