Fredriksen-kjempe la frem rekordtall - dette bekymrer

Analytiker Tore Tønseth mener to ting er negativt. 

Marine Harvest meldte om rekordtall på både inntektene og den operasjonelle driften da selskapet la frem sine kvartalstall onsdag. Bunnlinjen derimot var svakere, og innfridde ikke analytikernes forventninger. - På generelt grunnlag er det Justert EBIT vi fokuserer mest på, og det var ingen store overraskelser fra trading updaten tidligere i oktober. Bunnlinjen påvirkes sterkt av konvertering av deler av det konvertible obligasjonslånet de har utestående. Korrigert for det, samt biomassejusteringene, er resultat per aksje 0,32 euro mot rapportert 0,11 euro, så bunnlinjen kommer inn helt på linje med våre og konsensus estimater, sier analytiker i Pareto Securities, Gard Aarvik. Oppdrettsselskapet til John Fredriksen fikk et resultat etter skatt på 53,7 millioner euro i 3. kvartal 2018, tilsvarende 512,40 millioner kroner, mot 150,6 millioner euro i samme periode året før.Driftsinntektene beløp seg til 990,2 millioner euro, sammenlignet med 865,6 millioner euro i 3. kvartal 2017. Analytikernes forventninger lå her på 989 millioner euro.To negative fokusIfølge analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets var rapporten på det jevne, men enkelte element skiller seg likevel negativt ut.  - Det første er ambisiøst vekstmål mot 2019. Det er ikke noe galt i det og indikerer et volumpotensial der ute. Men Marine Harvest guider en organisk vekst på ti prosent mens resten av markedet ligger på 3-4 prosent. Det er et volumsignal som kan være negativt, sier Tønseth til Hegnar.no.Et annet sentralt moment er produksjonskostnadene i Norge. Marine Harvest har ifølge Tønseth en produksjonskostnad som ligger over 40 kroner per kilo, mens snittet ligger på 37 kroner per kilo.- Kostnadsguidingen i Norge er negativ. Selskapet guider opp posten i fjerde kvartal grunnet lave volum. Med den biologiske situasjonen som er i Norge, så er det ikke realistisk å få en kostnadsforbedring i 2019. Her er det nok mange som hadde forventet forbedringer, sier analytikeren.- Må slå sine egne forventningerSparebank 1 Markets har en nøytral anbefaling på Marine Harvest, men sier til Hegnar det kan komme noen små estimatendringer.Pareto Securities har en kjøpsanbefaling på aksjen med et kursmål på 235 kroner. - Vi tror totalt sett mange sterke år foran oss med relativt liten lav tilbudsside og bra etterspørsel. Årsaken til vi er litt tilbakeholden med nøytral anbefaling er skyhøye forventninger. Forwardpris på 64 kroner, og prisforventningene inn mot jul er 67 kroner i desember. Spotprisen ligger på høyt 50-tallet så det er forventninger På Oslo Børs er Marine Harvest i skrivende stund opp 1,1 prosent til 203,70 kroner. - Skal vi få store utslag i aksjekursen må de egentlig slå sine egne forventninger, konkluderer Tønseth.