Hydro: Alunorte ett skritt nærmere å gjenoppta driften

En godkjennelse til å bruke ny teknologi ved Hydros anlegg Alunorte i Brasil, kan bety at driften kan gjenopptas, sier selskapet.

Fredag ga de føderale miljømyndighetene grønt lys til bruk av en ny filterteknologi til behandling av bauksittrester. Det vil forlenge levetiden for et deponi og tillate fortsatt trygg drift ved Alunorte, skriver Hydro i en pressemelding som ble sendt ut natt til lørdag.Selskapet vil jobbe med lokale myndigheter for å få lov til å bruke det nye såkalte pressfilteret ved det aktuelle deponiet. Det nye filteret gjør at det er mindre vann i restene, og den nye tillatelsen gjør det mulig å drive Alunorte på 50 prosents kapasitet.– Vi er forberedt på å starte opp igjen driften og takker for all støtten vi har fått fra myndighetene og i lokalsamfunnet. Vi gjør nå alt vi kan for å komme tilbake i produksjon, sier John Thuestad, som leder forretningsområdet bauksitt og alumina i Hydro.Han sier fornyet drift også vil gi positive ringvirkninger og vil gjøre det mulig å fortsette driften også i bauksittgruva Paragominas og ved det deleide aluminiumverket Albras.Måtte stengeTidligere denne uka kunngjorde Hydro at selskapet stenger aluminiumsraffineriet Alunorte, aluminiumsverket Abras og bauksittgruva Paragominas i Brasil. Årsaken var at et gammelt deponi er fullt.Alunorte-anlegget har produsert for halv maskin siden mars, da brasilianske myndigheter påla det delvis statseide konsernet å halvere produksjonen.Ifølge E24 ville stengingen kunne koste Hydro rundt 2 milliarder kroner i fjerde kvartal.Utslippsanklager16. og 17. februar ble det registrert mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer, og Hydro ble anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann.Dette var årsaken til at miljømyndighetene i delstaten Pará 27. februar ga Hydro beskjed om å kutte produksjonen av kalsinert aluminium med 50 prosent. Hydro ville få dagbøter dersom dette ikke ble gjennomført innen 1. mars.Konsernet selv har opplyst at interne og eksterne undersøkelser har bekreftet at det ikke har vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også