Investor: Kan være meget forstyrrende for Europa

Tidligere børsmegler og nå privatinvestor Peter Bækgaard om tre usikkerhetsmomenter.

Tirsdag ettermiddag peker pilene ned for hovedindeksen på Oslo Børs, som er ned 1,75 prosent til 867,52. De mest omsatte aksjene Equinor, DNB og Marine Harvest faller henholdsvis 1,34 prosent, 1,90 prosent og 0,25 prosent.Nedgang gjelder også for danske aksjer, og i skrivende stund er samtlige C25-aksjer i minus.- Det er tre ting i spill for danske aksjer, sier privatinvestor og tidligere børsmegler Peter Bækgaard, ifølge Børsen.Han trekker frem noen selskapsspesifikke nyheter for enkeltaksjer, og peker videre på at det blir trykket på «reset»-knappen for verdsettelsen av noen høytflyvende aksjer.Usikkerhet utenfraDen tredje faktoren kommer ifølge investoren utenfra i form av usikkerhet på en rekke fronter. Handelskrig mellom USA og Kina, hvor mye renten vil stige og om det blir gjeldskrise i Italia.- Danske aksjer har i de siste ti årene klart seg ekstraordinært godt, og det kan få investorer til å lete etter aksjer, hvor de kan ta gevinst på lengre sikt. Det kan være opplagt for utenlandske investorer og vi har sett at utlandet er store selgere av danske aksjer, sier Bækgaard til den danske avisen.Valget i USA kan ifølge investoren også spille inn som en brikke i den generelle usikkerheten, for hva som skjer dersom president Trump og republikanerne mister flertallet i kongressen.- Jeg vet ikke om det vil få noen til spesifikt å selge danske aksjer, men det bidrar til usikkerheten, og aksjemarkedet hater usikkerhet, sier han.Må få en avklaring- Hva skal til for å dempe uroen?- Da må vi få en avklaring på noen av de nevnte usikkerhetsområdene. Eksempelvis en handelsavtale som er til fordel for både USA og Kina. Valget i USA avklarer seg selv (6. november red. anm.), men Italia kan trekke ut i årevis og potensielt være meget forstyrrende for Europa, sier investoren til Børsen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også