Thierry Monasse

- Italia må redde seg selv

Tidligere finansminister i Nederland frykter at Italia kan gå over ende. Allikvel mener han at andre land ikke trenger å være for bekymret.

Krisen i Italia, der bankene vakler og myndighetene har hatt for høye utgifter, skaper uro i et allerede turbulent marked.Nå spekuleres det i om at hele landet vil få nedgradert kredittrangeringen sin.Med en statsgjeld på 2,3 billioner euro, som utgjør hele 130 prosent av bruttonasjonalproduktet, og et budsjettundskudd for 2019 på 2,4 prosent, kan Italia være en økonomisk bombe på nordsiden av Middelhavet.- I går sendte EU kommisjonen et skarpt brev til italienske myndigheter der de kritiserte populistregjeringens budsjettforslag og sa at det var i brudd med EUs regler. Italia må svare innen mandag. Differansen mellom italiensk 10 år stat og tysk nådde høyeste nivå siden april 2013, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.Representanter fra den italienske regjeringen har tidligere uttalt og lovet at det strukturelle underskuddet, som ekskluderer vekst, skulle synke 0,8 prosent i 2019. Budsjettet som nå skal ligge til grunn har et økende stukturelt underskudd på 0,6 prosent.Jeroen Dijsselbloem, tidligere sjef for Eurogroup, tror allikvel at italienerne vil skade seg selv mer enn andre.- Hvis den italienske krisen blir en stor krise, vil det slå hardt ut på italiensk økonomi, men ikke spre seg rundt om i Europa. Set man på hvordan den italienske økonomien og de italienske bankene er finansiert, kan man forvente en implosjon mer enn en eksplosjon, sier Dijsselbloem til CNBC.Den tidligere finansmininsteren i Nederland mener tror ikke at Italia vil få støtte på samme måte som Hellas fikk, siden det "politisk og økonomisk ikke er mulig".- Jeg ser ingen støtte i Eurosonen til å si: "Disse folkene er helt ute av kurs - la oss hjelpe dem." To år er ikke nok til å løse dette. Italia må redde seg selv.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også