Laksefest på børsen - børstaper raste 40 prosent

Oslo Børs holdt seg på pluss-siden hele handelsdagen mandag.Ved børsslutt står hovedindeksen i 942,11, opp 0,41 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4.576 millioner kroner. OljeprisenBrent-oljen stiger 0,97 prosent til 83,54 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,74 prosent til 73,77 dollar fatet.Oljemarkedet har den seneste tiden blitt styrket av fallende iransk råoljeeksport, og de amerikanske sanksjonene mot landet vil ifølge TDN Direkt ha effekt fra 4. november.- Iransk oljeeksport faller fortere enn forventet, sier råvareanalytiker i UBS Wealth Management, Giovanni Staunovo, til The Wall Street Journal.Et videre tegn på påvirkningen sanksjonene mot Iran vil ha på oljemarkedet er ifølge Reuters det kinesiske selskapet Sinopecs uttalelser om de har halvert sine skipninger av iransk råolje i oktober, melder TDN Direkt.- Dersom kinesiske raffinerier overholder de amerikanske sanksjonene mer enn forventet, så vil markedsbalansen sannsynligvis stramme seg til mer aggressivt, sier råvareanalytiker Edward Bell i Emeriates BND Bank i et kundenotat publisert søndag, ifølge nyhetsbyrået.Ellers blir oljeprisen støttet av fredagens riggtall fra Baker Hughes , som viste en nedgang på tre oljerigger i USA forrige uke.Equinor steg 0,44 prosent til 230,50 kroner. Equinor kjøpte mandag 40 prosent av Rosebank-prosjektet på britisk sokkel, og tar samtidig over operatørskapet for lisensen.Ellers i Olje er AkerBP ned 0,06 prosent, mens DNO klatrer 2,32 prosent. Alt trolig tapt Avocet Mining fikk børsjuling mandag. Selskapet kom med en oppdatering mandag morgen, hvor selskapet skriver at lånene på 29,9 millioner dollar fra Elliott-tilknyttede Manchester Securities (selskapets største aksjonær), fortsatt utgjør en ikke-bærekraftig gjeldsbyrde.Aksjen raste videre utover ettermiddagen og endte til slutt ned 37,55 prosent til 84 øre. - Et mulig utfall av disse samtalene kan bli at Avocet-konsernet brytes opp ytterligere på en ryddig måte, og til slutt oppløses. Hvis dette skjer, ventes lite eller ingenting til Avocet-aksjonærene, gitt selskapets gjeld, heter det. Fortsetter nedFred. Olsen Energy raste fredag 16,5 prosent til 2,84 kroner , etter at Nordea Markets nedjusterte sitt kursmål på aksjen med hele 90 prosent til 0,1 kroner.Mandag svekket aksjen seg ytterligere 10,21 prosent til 2,55 kroner. Inngått forlikNels danske datterselskap Nel Hydrogen A/S har nå inngått et forlik med PDC Machines, en av selskapets leverandører i USA. Nel offentliggjør ingen detaljer om forliket, men påpeker at saken har gitt negative kostnadseffekter for 3. kvartal slik som det ble varslet i andrekvartalsrapporten.Aksjen steg 4,24 prosent til 4,03 kroner. Laksen hoppetHandelsbanken Capital Markets justerer nå sine kursmål på Marine Harvest, Salmar, Lerøy Seafood, Grieg Seafood og Bakkafrost, melder TDN Direkt.Bakgrunnen er ifølge nyhetsbyrået at meglerhuset ser en oppsiderisiko for lakseprisen de neste årene, og venter henholdsvis snittpriser på 62,5 og 63,5 kroner per kilo i 2019 og 2020. For SalMar beholder meglerhuset ifølge TDN Direkt en akkumuler-anbefaling og et kursmål på 440 kroner per aksje. De skriver imidlertid at de ser noe oppside til verdsettelsen på tross av at aksjen er høyere priset enn de andre norske.SalMar-aksjen klatret 5,02 prosent til 426,60 kroner.Grieg Seafood og The Scottish Salmon Company er også høyt oppe på vinnerlisten mandag. Duoen klatret 6,79 og 7,14 prosent, til 114,80 og 15,75 kroner. Marine Harvest steg 2,31 prosent, mens Lerøy Seafood styrket seg 4,91 prosent. Ryanair og NorwegianRyanair nedjusterer helårsguidingen for regnskapsåret 2019 med tolv prosent, ifølge en melding mandag. Det er høyere oljepris, høyere EU-kostnader og lavere billettinntekter som følge av streikene den siste tiden som skal være årsaken til nedjusteringen.Ryanair-aksjen er ned over ti prosent.- Det er klart at en økt oljepris vil slå kraftig ut på bunnlinjen til Norwegian. Drivstoff vil nok være den største hodepinen for Norwegian også i år, sier analytiker Hans Jørgen Elnæs til TDN Direkt.På Oslo Børs falt Norwegian 4,73 prosent til 233,40 kroner. ThinfilmThinfilm skriver i en oppdatering at Slikhaar vil lansere interaktive personlig velvære-produkter med selskapets NFC-løsning i fjerde kvartal 2018. Thinfilms løsninger for mobil markedsføring skal brukes for å nå kunder med smarttelefon og på selskapets Youtube-kanal, opplyses det. Aksjen hoppet 6,06 prosent til 1,16 kroner. VinnerneØverst på vinnerlisten finner vi Questerre Energy, som klatret 11,29 prosent til 3,39 kroner.På plassene bak finner vi Apptix og Jinhui Shipping, som endte opp 9,68 og 9,13 prosent.Blant de mest omsatte aksjene var det blandet stemning mandag.Equinor, Marine Harvest og SalMar endte som tidligere nevnt opp mandag. Det gjorde også duoen Subsea 7 og Yara, som styrket seg 2,41 og 0,88 prosent.DNB falt 0,85 prosent, mens Telenor svekket seg 0,41 prosent.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker