Mamma Mia, dette kan gå galt!

Den italienske finansministeren Giovanni Tria signaliserte i forrige uke at neste års statsbudsjett i Italia vil sprenge rammene satt av EU. Samtidig stiger de lange rentene. Dette får tradere til å spekulere i Italiensk «blodbad».

Torsdag i forrige uke ble de to populistiske partiene som har dannet ny italiensk regjering enige om å legge opp til et budsjettunderskudd for 2019 på 2,4 prosent av BNP. Til sammenligning hadde den avgåtte regjeringen et mål om 0,8 prosent, mens forventningen i forkant av annonseringen lå på 1,6 prosent. Bakgrunnen for budsjettforslaget skal være at det er på tide å lage et budsjett som tenker på Italienere – og ikke på regnskapsregler. Nå skal Italia leve i nuet, skriver Henrik Sommerfelt i CMC Markets.Myndighetenes trekk får tankene over på Walter Mischei’s kjente marschmallow-eksperiment fra 1960, der barns evne til selvkontroll og strategisk tenking ble testet. Barn fikk valget mellom å spise én marschmallow umiddelbart, eller vente i 15 minutter å få tilgang til en ekstra. Studiet viste at barn som evner å beherske sitt behov for umiddelbar belønning, i påvente av en større premie, vil oppnå størst suksess i livet. Mye tyder på at den italienske regjeringen ville sviktet på dette eksperimentet.Fare for lavere kredittvurderingFlere analytikere peker nemlig på at det stigende budsjettunderskuddet vil styre italienerne mot en stadig større krise. Underskuddet på 2,4 prosent kan få stor betydning når de store ratingbyråene som Fitch, S&P og Moody’s skal vurdere landet på nytt. Nåværende vurdering hos disse ratingbyråene er BBB, som allerede er svært lavt. Enda lavere rating derimot, kan bidra til at investorer må selge seg ned på italiske statsobligasjoner, som igjen kan gi økte renter. Det samme vil kunne skje ved en global lavkonjunktur, hvor kapitalen er knapp. Økte renter og høy gjeldsgrad er alltid en farlig cocktail, og den italienske 10-åringen har allerede steget med 0,5 prosentpoeng, fra 2,9 til 3,4 prosent, bare den siste uken.Posisjonerer seg for nedgangTria forsvarer budsjettet med at en økning i den økonomiske veksten på 1,5 prosent neste år og 1,6 prosent i 2020, vil holde økonomien i sjakk og gjøre det mulig å kutte statsgjelden med 1 prosent av BNP i løpet av de neste tre årene. Bloomberg melder imidlertid i en artikkel fredag denne uken at vekstestimatene virker urealistiske. Det internasjonale pengefondet (IMF) forventer en økonomisk vekst på 1,1 prosent i 2019, mens konsensus i markedet og Bloombergs analytikere henholdsvis tror veksten vil bli 1,2 og 1,1 prosent. Deretter tror samtlige, i motsetning til den italienske regjeringen, at veksten vil falle.Fredag ettermiddag var majoriteten av posisjonsstørrelsen eksponert i italiensks indeks, posisjonert for videre nedgang.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker