Næringsministeren: - En alvorlig sak for Hydro

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil redegjøre om Hydros situasjon i Brasil for næringskomiteen. – Dette er en alvorlig sak for Hydro, sier han.

Lederen av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), uttalte torsdag at han håper å få en redegjørelse om situasjonen etter at Hydro har stengt aluminiumsraffineriet Alunorte, aluminiumsverket Abras og bauksittgruva Paragominas i Brasil.Han håper å få redegjørelsen fra næringsministeren så raskt som praktisk mulig, helst i neste uke eller uka etter.– Saken har tatt en dramatisk retning, og det kan ramme Hydros virksomhet i Norge, sa Pollestad.Formelt er det næringsministeren som ber om å få gi en redegjørelse til Stortinget. Det bekrefter Torbjørn Røe Isaksen torsdag ettermiddag at han vil gjøre.– Dette er en alvorlig sak for Hydro. Jeg kommer til å be Stortinget om å få redegjøre for situasjonen, sier næringsministeren til NTB.Per 2017 eide staten drøyt 34 prosent av aksjene i Norsk Hydro.Fullt deponiHydro kunngjorde onsdag at selskapet stenger aluminiumsraffineriet Alunorte, aluminiumsverket Abras og bauksittgruva Paragominas i Brasil. Årsaken er at et gammelt deponi er fullt.Alunorte-anlegget har produsert for halv maskin siden mars, da brasilianske myndigheter påla konsernet å halvere produksjonen. Påleggene fra brasilianske myndigheter hindrer ifølge Hydro Alunorte i å bruke det nyeste deponiet for bauksittrester, som var under oppstart i februar, samt et nytt og moderne pressfilter.Raffineriet har derfor måttet benytte en eldre og mindre effektiv teknologi. Det har ført til at det gamle deponiet nærmer seg slutten på levetiden raskere enn forventet.MilliardtapIfølge E24 vil stengingen kunne koste Hydro rundt 2 milliarder kroner i fjerde kvartal. Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities tror driftsresultatet til alumina- og bauksittdivisjonen vil gå fra pluss 1,1 milliarder kroner til minus 1 milliard kroner de neste tre månedene.- Det er helt åpenbart negativt at de må stenge ned Alunorte og bauksittgruven Paragominas. De mister inntektene, samtidig som at dette fører til at en restart-periode vil gå fra å i utgangspunktet ta noen uker, til å nå ta rundt tre måneder, sa samme analytiker til Hegnar.no onsdag .Det har vært spekulert i at Hydro har stengt anleggene for å legge press på brasilianske myndigheter. Onsdag kveld avviste Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg dette.– Denne beslutningen er kun teknisk. Det er en operativ beslutning basert på input fra eksterne fagfolk, sa han i en telefonkonferanse om stengningen av Alunorte.Kalt inn i møteHydro ble kalt inn til møte med myndighetene umiddelbart etter avgjørelsen om å stenge aluminiumsproduksjonen i Brasil. Blant dem som deltok, var guvernør, statsadvokaten og lederen for miljøorganet som har vært helt sentralt for Hydros miljølisenser, skriver Dagens Næringsliv , som siterer den brasilianske avisa Globo.Ifølge Thales Belo, som leder det aktuelle miljøorganet, har Hydro gitt signaler om at Alunorte-anlegget kan holdes gående til mai 2019.– Det er merkelig å få beskjed om nedstengning kort tid etter at selskapet opplyste at aktiviteten ville stanses i 2019, sa Belo etter møtet.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også