«Norske» rigger redder Transocean

De fire CAT D-riggene som ble med på oppkjøpet av Songa Offshore oppnår rater de fleste bare kan drømme om. Det gir et pent løft til Transoceans topplinje.

I sin ferske rapport for tredje kvartal, melder riggkjempen Transocean om boreinntekter på totalt 816 millioner dollar, tilsvarende 6,9 milliarder kroner, i tredje kvartal.I samme periode i fjor var det tilsvarende beløpet 699 millioner dollar.En nærmere titt på rapporten viser at inntektsøkningen på 117 millioner dollar i stor grad skyldes oppkjøpet av det norske riggselskapet Songa Offshore som ble sluttført i januar i år.De fleste riggsegmentene selskapet er eksponert mot opplever at inntektene er fallende eller i beste fall flate sammenlignet med fjoråret. For flyterigger designet for værharde forhold  («harsh environment») har utviklingen gått motsatt vei. I tredje kvartal i fjor oppnådde dette riggsegmentet inntekter på 106 millioner dollar. Et år senere er inntektene mer enn doblet til 265 millioner dollar.DrømmeraterDen kraftige inntektsøkningen kan krediteres de fire halvt nedsenkbare CAT D-riggene «Songa Equinox», «Songa Endurance», «Songa Encourage» og «Songa Enabler» som jobber på lange kontrakter for Equinor på svært høye ratenivåer. De to førstnevnte riggene får nå 493.000 dollar pr. dag, mens de to sistnevnte tjener henholdsvis 448.000 dollar og 457.000 dollar pr. dag. Justert for eventuell nedetid tilsvarer de kvartalsvise inntektene til disse riggene omtrent hele differansen målt mot tredje kvartal i fjor.Ratenivået på Equinor-kontraktene - et nivå riggeierne bare kan drømme om å oppnå i dagens marked - medfører også at de gjennomsnittlige dagratene for «harsh environment»-segmentet har økt til 309.000 dollar fra 213.100 dollar.  For flåten som helhet falt de gjennomsnittlige dagratene til 295.000 dollar, fra 319.000 dollar. - Med dette oppkjøpet sikrer vi oss en bransjeledende ordrebok, noe som øker visibiliteten mot fremtidig inntjening og kontantstrøm, uttalte konsernsjef Jeremy Thigpen i Transocean som var «ekstremt fornøyd» da Songa-oppkjøpet var i boks.Dagens kvartalsrapport viser at det er det all grunn til å være. Les også: - John får alltid de beste dealene