Oljesmell og rødt i laks

Dagens vinner steg 15 prosent etter at toppsjef kjøpte aksjer for 120.000 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 914,20 onsdag, etter en nedgang på 1,05 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 6.038 millioner kroner.Wall Street tok med seg internasjonale børser etter å ha åpnet markant ned , og ifølge amerikanske medier er investorene bekymret for rentene.Den amerikanske «10-åringen» er på sine høyeste nivåer på syv år, og stiger til 3,22 prosent onsdag.De toneangivende Europa-børsene endte markant ned.Britiske FTSE 100 falt 1,1 prosent, tyske DAX 2,2 prosent og franske CAC 40 2,1 prosent.Stille i olje - før stormen?Oljeprisene trekker nedover onsdag ettermiddag.Brent-oljen faller 1,1 prosent til 84,09 dollar fatet, og er dermed omtrent på nivåene ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen går tilbake 1,2 prosent til 74,08 dollar fatet.Fallet skjer etter at Det internasjonale pengefondet (IMF) har senket sine vekstprognoser for verdensøkonomien i 2018 og 2019.På den annen side får oljeprisene støtte av at orkanen Michael har stengt ned 40 prosent av oljeproduksjonen i Mexicogolfen.- Oljeprisene sliter med drivkreftene. Kjøpspresset er begrenset, sier analytiker Stephen Brennock hos London-baserte PVM Oil til Reuters.Oljeaksjer opp og nedPå Oslo Børs falt Equinor én prosent til 229 kroner på dagens klart høyeste volum. Danske Bank Markets øyner vesentlig høyere utbytter , og har høynet kursmålet.Ellers i olje korrigerte DNO ned 1,7 prosent til 16,41 kroner etter gårsdagens oppgang, mens Aker BP falt 3,9 prosent til 320 kroner.Barclays har i en gjennomgang av oljesektoren nedgradert TGS, som dermed fulgte opp gårsdagens nedtur i seismikk med å falle nye 5,5 prosent til 308,50 kroner.På den annen side har Barclays ifølge TDN Direkt høynet kursmål i både Aker BP , Aker Solutions og Subsea 7 .De to sistnevnte endte opp hhv. 0,1 prosent til 57 kroner og 0,6 prosent til 118,05 kroner - Subsea 7 på dagens tredje høyeste volum.Nel er i gang igjenUtenfor olje merker vi oss at Nel gjenopptok det sterke momentumet etter gårsdagens korreksjon, og steg 3,1 prosent til 4,42 kroner.- Den viktigste grunnen til at aksjen løfter seg er at markedet ser hvor stor ordren med Nikola Motor Company er med en signatur for 1,5 milliarder dollar bare for de første 56 av 820 stasjonene, sa analysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities i et intervju med Hegnar.no mandag .Han viste til mindre kontrakter innenfor nye områder som for busser i Danmark, Storbritannia og Latvia, i tillegg til at det snakkes om både trailer og tog i Norge.- Den store miljørapporten fremlagt mandag, og som viser at utslippene fortsetter å stige selv om fornybar energi vokser raskt, vil også kunne gi støtte for Nel, påpekte analysesjefen.En annen aksje eksponert mot miljøtrenden, Tomra, ble derimot straffet med 5,7 prosent kursfall til 197,60 kroner etter at ABG Sundal Collier nedgraderte aksjen til selg.Blant øvrige høyt omsatte merker vi oss at Norwegian i dag gikk tilbake 4,5 prosent til 201,80 kroner.Høynet i laksI laksesektoren har Kepler Cheuvreux høynet sine prognoser for lakseprisene fremover, og meglerhuset venter nå et «julerally» i år .Som en følge har meglerhuset høynet i kursmålet i en rekke aksjer, mens Austevoll Seafood og Bakkafrost har blitt oppgradert til hhv. hold og kjøp.Lerøy Seafood har derimot blitt nedgradert til hold fra kjøp. Selskapet skuffet i går analytikerne med sin volumoppdatering.Austevoll Seafood reagerte med å stige 1,5 prosent til 121,40 kroner, mens Bakkafrost endte opp 0,2 prosent til 500,50 kroner.Lerøy Seafood endte ned 2,8 prosent til 69,62 kroner, mens Marine Harvest trakk ned 2,8 prosent til 186,30 kroner på dagens fjerde høyeste volum.Sunnmøringer ga gassØverst på vinnerlisten finner vi RomReal, som steg 15,4 prosent til 2,70 kroner på Oslo Axess etter at toppsjefen kjøpte aksjer for nesten 120.000 kroner.Atlantic Petroleum fulgte nærmest på pluss 11,9 prosent til 9,40 kroner, mens Navamedic spratt opp 11,0 prosent til 11,65 kroner etter at Rikard Storvestre har kjøpt nye aksjer.Ålesund-baserte Hexagon Composites klatret 2,0 prosent til 25,60 kroner etter å ha varslet om leveranser av komprimerte hydrogentanker for serieproduksjon av Fuel Cell-elbiler.I andre enden finner vi Lavo.tv, som falt 8,9 prosent til 51 øre på Merkur Market.Selskapet varslet i morges om at det nå utforsker mulighetene knyttet til gjennomføring av en initial coin offering (ICO) med digitale tokens, basert på blokkjede-teknologi.Nærmest fulgte konkurskandidaten Avocet Mining på minus 7,7 prosent til 60 øre og NTS på minus 6,8 prosent til 61,50 kroner.Til slutt tar vi med at Interoil falt 4,1 prosent til 5,89 kroner etter dagens produksjonsoppdatering.


Les også