Oslo Børs åpner opp

Oslo Børs stiger i åpningen mandag.Etter 30 minutters handel står hovedindeksen i 943,00, opp 0,50 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 563 millioner kroner.Etter over ett år med forhandlinger, ble det i natt kjent at Canada har vedtatt å slutte seg til den nye NAFTA-avtalen med USA og Mexico.OljeprisenBrent-oljen er mandag morgen opp 0,21 prosent til 82,90 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,14 prosent til 73,35 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 82,50 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.Oljemarkedet har den seneste tiden blitt styrket av fallende iransk råoljeeksport, og de amerikanske sanksjonene mot landet vil ifølge TDN Direkt ha effekt fra 4. november.- Iransk oljeeksport faller fortere enn forventet, sier råvareanalytiker i UBS Wealth Management, Giovanni Staunovo, til The Wall Street Journal.Et videre tegn på påvirkningen sanksjonene mot Iran vil ha på oljemarkedet er ifølge Reuters det kinesiske selskapet Sinopecs uttalelser om de har halvert sine skipninger av iransk råolje i oktober, melder TDN Direkt.- Dersom kinesiske raffinerier overholder de amerikanske sanksjonene mer enn forventet, så vil markedsbalansen sannsynligvis stramme seg til mer aggressivt, sier råvareanalytiker Edward Bell i Emeriates BND Bank i et kundenotat publisert søndag, ifølge nyhetsbyrået.Ellers blir oljeprisen støttet av fredagens riggtall fra Baker Hughes , som viste en nedgang på tre oljerigger i USA forrige uke.Equinor stiger 1,09 prosent til 232,00 kroner. AkerBP er opp 2,72 prosent, mens DNO klatrer 1,90 prosent.Alt trolig taptDagens hittil største taper er Avocet Mining, som faller 21,20 prosent til 1,05 kroner.Selskapet kom med en oppdatering mandag morgen, hvor selskapet skriver at lånene på 29,9 millioner dollar fra Elliott-tilknyttede Manchester Securities (selskapets største aksjonær), fortsatt utgjør en ikke-bærekraftig gjeldsbyrde.- Et mulig utfall av disse samtalene kan bli at Avocet-konsernet brytes opp ytterligere på en ryddig måte, og til slutt oppløses. Hvis dette skjer, ventes lite eller ingenting til Avocet-aksjonærene, gitt selskapets gjeld, heter det.Fortsetter nedFred. Olsen Energy raste fredag 16,5 prosent til 2,84 kroner , etter at Nordea Markets nedjusterte sitt kursmål på aksjen med hele 90 prosent til 0,1 kroner.Mandag morgen faller aksjen ytterligere 14,51 prosent og omsettes nå for 2,43 kroner.Første avtaleBiotec Pharmacons datterselskap ArcticZymes AS har inngått sin første avtale for bruk av Salt Active Nuclease i genterapi.Den kommersielle verdien på denne typen avtale estimeres til 1-3 millioner kroner årlig.Nyheten sender Biotec-aksjen opp 4,17 prosent til 5,00 kroner.Inngått forlikNels danske datterselskap Nel Hydrogen A/S har nå inngått et forlik med PDC Machines, en av selskapets leverandører i USA. Nel offentliggjør ingen detaljer om forliket, men påpeker at saken har gitt negative kostnadseffekter for 3. kvartal slik som det ble varslet i andrekvartalsrapporten.Aksjen stiger 3,10 prosent til 3,99 kroner.TungvekterneDet er blandet stemning blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs. I tillegg til oljeaksjene stiger SalMar 3,64 prosent, Subsea 7 er opp 0,79 prosent og Marine Harvest klatrer 1,41 prosent.Norwegian faller derimot 2,45 prosent, DNB er ned 0,50 prosent og Yara svekkes 0,18 prosent. Norsk Hydro er ned 0,23 prosent og Storebrand faller 0,47 prosent.