Rentene hopper i flere land etter økt uro i Italia

Flere statsrenter stiger over 40 basispunkter.

Både italienske, spanske og portugisiske tiårs statsrenter steg rundt 40 basispunkter fredag etter økt uro rundt Italias budsjett.Torsdag tok EU det første formelle steget i prosessen som kan lede til en avvisning av Italias budsjett, og sendte et brev til myndighetene i Roma hvor de beskrev budsjettet som alvorlig brudd med unionens regler for gjeldsniv, skriver TDN Direkt.EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker hintet tidligere i uken om at budsjettet ville bli avvist, og sa det ikke respekterte avtaler inngått mellom EU og tidligere regjeringer i Italia. Italienske politikere har siden prøvd å dra med andre land i den europeiske periferien i diskusjonen om budsjettunderskuddet, ifølge Financial Times. Den italienske statsministeren Giuseppe Conte sa torsdag etter å ha mottatt brevet fra EU at unionen burde skrive til Spania, Frankrike og Portugal også, skriver TDN Direkt. Ellers har den norske regjeringen foreslått å opprette en egen rentekomite i Norges Bank. Komiteen vil bestå av tre interne, sentralbanksjefen og to visesentralbanksjefer, og to eksterne personer. Dagens hovedstyre består av åtte medlemmer hvorav fem er eksterne.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også