Sjefstrateg: Neppe starten på alvorlig fall

Christian Lie er likevel optimist.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management mener vi står foran en spennende uke med makrotall. - Med høy usikkerhet i finansmarkedene, vil investorene se med argusøyne etter signaler om verdensøkonomien fortsatt kan fremvise styrketegn, eller om svakhetstegnene forsterkes. Vi mener de fundamentale forholdene er for sterke ennå til at dette skal være starten på en alvorlig nedtur, men erkjenner også at fallende aktivapriser kan forsterke realøkonomisk usikkerhet, og at en negativ spiral kan utløses ved videre kursfall, skriver han i en kommentar Hegnar.no har fått tilgang Månedens viktigstePå fredag kommer arbeidsmarkedsrapporten fra USA (non-farm payrolls), av mange karakterisert som månedens viktigste makrotall.Danske Bank tror på 190.000 nye sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i oktober, noe som vil være en videreføring av nåværende trend.Konsensus peker ifølge Marketwatch mot 200.000 nye sysselsatte.- Vi tror stramheten i arbeidsmarkedet er i ferd med å løfte lønnsveksten gradvis de neste månedene, og tror gjennomsnittlig timelønn vil stige 0,25 prosent på månedsbasis og dermed 3,2 prosent annualisert. ISM-indeksen torsdag tror vi vil vise svakhetstegn, da den trolig har signalisert en høyere optimisme enn i virkeligheten, fortsetter Lie.Spår harde uker i ItaliaI eurosonen slippes foreløpige BNP-tall for 3. kvartal tirsdag.Her øyner Danske Bank et vekstnivå som gjennom 1. halvår på 0,4 prosent på kvartalsbasis, med innenlandsk forbruk som viktigste vekstdriver.Onsdag ser banken for seg 2,2 prosent oppgang for konsumprisene (headline inflation) i oktober, drevet av høyere energipriser og stigende kjerneinflasjon. Sistnevnte ventes å øke til 1,1 prosent i takt med stigende priser i serviceindustrien.I Italia tror ikke Lie regjeringen gir etter for EUs krav med det første.- Dette spesielt fordi budsjettforslaget har høy oppslutning blant den italienske befolkningen. Vi forventer tre harde uker med forhandlinger. Rentedifferansen mellom tyske og italienske statsobligasjoner med 10-års løpetid er nå 3,51 prosent. Skulle denne øke til fire prosent, kan dette utløse det regjeringen tidligere har signalisert en vilje til å modifisere budsjettplanene ved stress i finansmarkedene, skriver han.Bull på norsk økonomiI sin konjunkturrapport tidligere i høst varslet Danske Bank at norsk økonomi går mot en oljedrevet fremgang.- Dette har blitt understøttet av flere ledende indikatorer fra industrien den siste tiden, skriver Lie, som tror PMI for oktober vil sørge for ytterligere støtte. bekrefte våre forventninger.Fredag legger NAV frem tall for registrert ledighet, og ifølge disse har arbeidsledigheten faktisk økt de siste to månedene.- VI tror ikke dette ikke er et signal om svakere vekst i økonomien, men derimot en konsekvens av at arbeidsstyrken vokser raskere enn tidligere i år - noe som også betyr at vekstpotensialet i økonomien kan være i ferd med å løftes. Vi tror den sesongjusterte ledigheten vil holde seg på 2,4 prosent i oktober, og at bruttoledigheten blir mer eller mindre uendret, avslutter sjefstrateg Lie.