Skyhøy volatilitet på blodrødt Wall Street

«Fryktindeksen» steg over 30 prosent fra dagens laveste.

Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones falt alle med mellom tre og fire prosent onsdag, og nedgangen smittet torsdag over til resten av verden. Nedgangen fortsatte på Wall Street torsdag, men handelsdagen var ikke like dramatisk som gårsdagens korreksjon. Dow Jones-indeksen endte ned 2,13 prosent til 25.052,83 poeng, samtidig som S&P 500 endte ned 2,06 prosent til 2.728,36 poeng. Nasdaq falt 1,25 prosent til 7.328,06 poeng. Blant de store og tunge falt Apple 0,37 prosent til 215,65 dollar, mens Microsoft la på seg 0,41 prosent til 106,61 dollar. General Electric og Citigroup endte ned henholdsvis 3,73 og 1,22 prosent til 12,79 og 69,05 dollar.- Markeder er ikke effektive, og markeder beveger seg i begge retninger. Noen ganger går de for langt en av veiene, sa USAs finansminister Steven Mnuchin til Bloomberg.- Alle de grunnleggende faktorene i USAs økonomi er fortsatt ekstremt sterke. Jeg tror det er årsaken til at aksjemarkedet har gjort det så bra som det har, fortsette han.Skyhøy volatilitetVed børsslutt i New York endte volatilitetsindeksen CBOE, også kalt VIX-indeksen eller «fryktindeksen», opp 12,2 prosent til 25,76. I løpet av dagen bikket indeksen 28,8, opp 32,3 prosent fra dagens laveste notering. Viktige USA-tallTall fra amerikanske statistikkmyndigheter viser at konsumprisene i USA steg 0,1 prosent i september og 2,3 prosent på årsbasis. Konsensus pekte ifølge vår makrokalender mot 0,2 og 2,4 prosent oppgang på hhv. måneds- og årsbasis.Eksklusive mat- og energipriser steg konsumprisene (kjerneinflasjonen) 0,1 prosent i september.På årsbasis var oppgangen på 2,2 prosent.Her pekte konsensus mot 0,2 og 2,3 prosent oppgang på hhv. måneds- og årsbasis.I august steg konsumprisene 0,2 prosent, mens de eksklusive mat og energi steg 0,1 prosent.Ledighetstall skufferSesongkorrigert statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet viser at antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (jobless claims) var 214.000 per 6. oktober, opp fra ikke-reviderte 207.000 uken før.Konsensus lå ifølge vår makrokalender på 206.000 jobless claims.Fire ukers snitt kom inn på 209.500, opp fra ikke-reviderte 207.000 uken før.OljeprisDen amerikanske lettoljen endte ned 3,33 prosent til 70,73 dollar per fat. Brent-oljen ligger i overkant av 80 dollar per fat, ned 3,57 prosent. Torsdag var OPEC ute med en ny månedsrapport.Den gjennomsnittlige råoljeproduksjonen for OPEC-landene anslås til 32,76 millioner fat per dag i september 2018 - 132.000 fat per dag høyere enn måneden før.Den globale oljeetterspørselen for 2018 estimeres nå til 98,79 millioner fat per dag, en nedjustering på 30.000 fat fra forrige rapport.I så fall snakker vi om en etterspørselsvekst fra 2017 til 2018 på 1,54 millioner fat per dag, som tilsvarer en nedjustering på 80.000 fat.Blant de største bidragsyterne er først og fremst Kina, men også USA og India.Den globale oljeetterspørselen for 2019 estimeres nå til 100,15 millioner fat per dag, en nedjustering på 80.000 fat fra forrige rapport.I så fall snakker vi om en etterspørselsvekst fra 2018 til 2019 på 1,36 millioner fat per dag, som tilsvarer en nedjustering på 50.000 fat.Cannabissektoren i korreksjonsterritoriumMarijuana-aksjene endte stort sett lavere torsdag, og et nøkkeltall for sektoren falt inn i korreksjonsterritorium. MedMen Enterprises Inc. steg 5,5 prosent etter at selskapet annonserte kjøp av PharmaCann LLC for 682 millioner dollar. MedMen klatret 4,9 prosent i ettermiddagshandelen. Selskapet sa kjøpet ville gi det kombinerte selskapet cannabislisenser i 12 stater, som driver 79 cannabisanlegg. - Dette er et transformativt oppkjøp som vil skape det største amerikanske cannabisfirmaet i verdens største cannabismarked, sa MedMens administrerende direktør Adam Bierman. Aksjens rally kom samtidig som ETFMG Alternative Harvests børsnoterte fond tapte 0,8 prosent, hvorav 25 av 37 selskaper så rødt, noe som setter cannabissektoren i fare for en tredje nedgang. ETF har falt 12 prosent siden september-rekorden på 43 dollar. Mange spillere i markedet tror at en nedgang på minst 10 prosent og opptil 20 prosent i sluttfasen av et bull-marked definerer en korreksjon, mens et nedsalg på mer enn 20 prosent eller mer er et bear-marked. Tilray endte ned 3,55 prosent, og er siden 19 september ned 37 prosent fra 214,06 dollar. Selskapet sa onsdag ettermiddag at de hadde klart å lukke sitt gjeldsbud på 450 millioner dollar i et privat tilbud til institusjonelle kjøpere i USA og Canada. Aphria-aksjen falt 2,44 prosent, til tross for rykter om at selskapet og Marlboro-produsenten Altria Group er i samtaler om at sistnevnte vurderer kjøp av andeler i den Canada-baserte cannabisprodusenten. Oljelagertall overrasker i USAStatistikk fra det amerikanske energidepartementet (DOE) offentliggjort torsdag viser at de amerikanske råoljelagrene steg 6,0 millioner fat til 410,0 millioner fat i forrige uke.Bensinlagrene steg 1,0 millioner fat til 236,2 millioner fat, mens destillatlagrene falt 2,7 millioner fat til 133,5 millioner fat.Konsensus lå ifølge Bloomberg på at råoljelagrene skulle stige 2,6 millioner fat sist uke, mens bensin- og destillatlagrene var ventet hhv. uendret og ned 2,0 millioner fat.Oljeproduksjonen kom inn på 11,2 millioner fat per dag i forrige uke, opp fra 11,1 millioner fat uken før. Raffineriutnyttelsen gikk fra 90,4 til 88,8 prosent.Brudd i forholdet mellom aksjer og obligasjonerDataTreks seneste forskning viser at aksjer og obligasjoner ble positivt korrelert i september, noe som nesten ikke har skjedd de siste 20 årene. - De siste 20 årene har mange porteføljer blitt skapt på ideen om at når aksjer snur ned, snur obligasjoner opp, sa Colas til CNBC onsdag. - Forholdet mellom aksjer og obligasjoner er brutt, la Colas til.På grunn av sammenbruddet, advarer Colas om at obligasjoner ikke lenger vil være en levedyktig støtdemper for diversifiserte investorer i overskuelig fremtid. - Resultatet er at vi skal se mye mer volatilitet i balanserte porteføljer, og investorer vil føle mye mer volatilitet enn de har tidligere, sa Colas.Risikable renterTorsdag falt toårsrenten 2,9 basispunkter til 2,852 prosent. 10-årsrenten falt hele 8,1 basispunkter til 3,144 prosent, samtidig som 30-årsrenten stupte hele 8,4 basispunkter til 3,317 prosent. Obligasjonskongen på Wall Street, Jeffrey Gundlach, vil ikke bli overrasket om statsobligasjonsrenten stiger til nye høyder før obligasjonsmarkedet roer seg. - Hvis du ser på diagrammer og på hvordan markedet oppfører seg, samtidig som du tenker på hva som ligger under obligasjonsmarkedet, ville det ikke vært overraskende i det hele tatt å se 30-årsrenten gå til fire prosent før 3,25-nivået er over, sa Gundlach til CNBC torsdag. - Kurven vil sannsynligvis stige, så kanskje den 10-årige renten klarer seg til 3,5 eller 3,6 prosent, la han til.Gull Prisen på gull klatret hele 2,84 prosent til 1.223,07, som er det største hoppet siden Brexit.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker