Slik åpner Oslo Børs

Norsk Hydro stuper etter annonseringen om at raffineriet i Alunorte klargjør for full nedstengning av produksjonen.

Etter 25 minutters handel står hovedindeksen i 942,25 poeng, ned 0,25 prosent.Det er hittil omsatt aksjer for 535 millioner kroner.OljeprisenBrent-oljen er onsdag morgen opp 0,12 prosent til 84,90 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,09 prosent til 75,30 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 84,82 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag.Oljeprisen er lite endret etter tegn til lageroppbygging i amerikanske råoljelagre forrige uke, i et oljemarked som betegnes som stramt i forkant av amerikanske sanksjonener mot Iran som tar effekt neste måned, skriver TDN Direkt.Statistikk fra American Petroleum Institute (API) viser at de amerikanske råoljelagrene steg med 0,9 millioner fat til 400,9 millioner fat forrige uke, mot en ventet oppgang på 2,0 millioner fat.Bensinlagrene falt med 1,7 millioner fat, mens destillatlagrene falt med 1,2 millioner fat.Det var ventet at bensinlagrene ville stige med 1,3 millioner fat, mens destillatlagrene skulle stige med 1,3 millioner fat, ifølge Reuters.Equinor stiger 0,22 prosent til 229,70 kroner.Norsk HydroNorsk Hydro stuper i skrivende stund 11,26 prosent til 43,56 kroner etter melding om at Alunorte klargjør full nedstengning av produksjon. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av at det gamle deponiet for bauksittrester (DRS1) nærmer seg full kapasitet som følge av pålegg fra brasilianske myndigheter om å ikke bruke en ny og moderne pressfilter-teknologi og det nye deponiet for bauksittrester (DRS2)."Alunorte har produsert på 50 prosent kapasitet siden mars. Miljømyndighetene har bekreftet at det ikke har vært overløp eller utslipp fra deponiene for bauksittrester. Påleggene hindrer Alunorte å bruke det nyeste deponiet for bauksittrester (DRS2), som var under oppstart i Februar, samt et nytt og moderne pressfilter, som representerer en investering på over én milliard BRL. Pressfilteret er den mest moderne og bærekraftige teknologien som er tilgjengelig for deponering av bauksittrester, og reduserer arealet som er nødvendig til lagring og det miljømessige fotavtrykket til deponiet. Alunorte har siden embargoene ble implementert hatt dialog med myndighetene for å kunne bruke pressfilteret, samt DRS2, uten suksess", heter det i meldingen."Med bakgrunn i påleggene fra myndighetene er Alunorte tvunget til å kun bruke DRS1, som opprinnelig var planlagt avviklet, og de mindre effektive trommelfiltrene. DRS1 nærmer seg derfor levetiden raskere enn forventet, noe som tvinger Alunorte til å ta beslutningen om midlertidig, full nedstenging av produksjonen. Dette vil få umiddelbar effekt på bauksittgruven Paragominas, som også vil stanse all produksjon. Både Alunorte og Paragominas har startet nedstengingsprosessen", heter det videre.- Våre ansatte har jobbet hardt de siste syv månedene for å opprettholde trygg drift og bevare arbeidsplasser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengelig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke, og det vil påvirke arbeidsplasser, lokalsamfunn, leverandører og kunder, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina.Borr DrillingStyret i Borr Drilling besluttet på sitt seneste møte å starte aktiveringen av fire nybygde jack up-rigger.Beslutningen er tatt på bakgrunn av at selskapet nylig sikret arbeid for tre av sine nybygde rigger, samt den Nordsjø-baserte jack up-riggen "Ran".Alle disse riggene har ventet oppstart av kontraktene sine i første halvdel av 2019, og undergår for tiden aktiveringsarbeid (reaktivering for "Ran"). Riggselskapet har enda ikke sikret arbeid til riggnybyggene som nå skal aktiveres, men styret opplyser at det ser flere interessante muligheter for arbeid til det som omtales som attraktive rater. - Støttet av en sterk økning i direkte kundeforespørsler og den materielle økningen i anbudsaktivitet på rundt 50 prosent siden årsskiftet, har styret besluttet å starte aktiveringen uten å ha sikret fast arbeid til de fire riggene, heter det i meldingen.Borr Drilling stiger 2,70 prosent til 38,0 kroner.Hunter DNB Markets tar i dag opp dekning av Hunter Group med kjøpsanbefaling og kursmål 5,30 kroner.- Selskapet sitter med en flåte bestående av syv nye VLCC-fartøy som skal leveres fra verftet i perioden 3. kvartal 2019-3. kvartal 2020. Fartøyene vil bli utstyrt med scrubbere i henhold til nye miljøkrav, og tilbyr etter vårt syn investorene en attraktiv eksponering i tankmarkedet fremover, skriver meglerhuset i dagens aksjerapport.- Vi venter at de nye fartøyene vil kunne oppnå høyere rater enn standard VLCC-fartøy, og at de samtidig vil kunne nyte godt av en økende spread i drivstoffkostnadene, heter det videre.Aksjen stiger 4,08 prosent til 3,83 kroner.Star Bulk CarriersStyremedlem Arne Blystad i Star Bulk Carriers har kjøpt 40.000 aksjer  i Star Bulk Carriers.Aksjene ble kjøpt til til kurs 116,08 kroner.Aksjen er opp 0,88 prosent til 115,0 kroner.Songa BulkStyret i Songa Bulk foreslår et ekstraordinært utbytte  etter sammenslåingen med Star Bulk til 0,2913 dollar per aksje.Songa Bulk stiger 4,75 prosent til 4,40 kroner.ContextVisionKonsernsjef Anita Tollstadius i ContextVision vil gå av i løpet av 2019 for å tilbringe mer tid med familien.Tollstadius har vært konsernsjef i ContextVision i mer enn åtte år.Aksjen faller 1,67 prosent til 59,0 kroner.