Stoltenberg vil ha informasjon om russiske missiler

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber Russland informere om missilsystemet som USA og andre hevder er et brudd på INF-avtalen.

Onsdag møttes det såkalte NATO-Russland-rådet i Brussel, og det nyutviklede russiske missilsystemet 9M729 var ett av temaene som ble tatt opp fra NATOs side.USA hevder systemet er i strid med INF-avtalen fra 1987, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter som kan utstyres med kjernefysiske sprengladninger. Russland avviser dette.– Vi beklager at Russland ikke etterkommer våre forespørsler om åpenhet rundt dette missilsystemet, sier Stoltenberg.Russlands manglende vilje til å informere om systemet styrker NATOs overbevisning om at det «utgjør en alvorlig risiko for den strategiske stabiliteten i det euroatlantiske området», mener Stoltenberg.Situasjonen i og rundt Ukraina og utviklingen i Afghanistan var også blant temaene som ble diskutert under onsdagens møte, der begge parter også informerte om sine pågående militærøvelser.Over 50.000 soldater fra 30 land deltar i disse dager i NATOs store Trident Juncture-øvelse i Norge, og Russland gjennomfører samtidig missiltester i internasjonalt farvann utenfor Mørekysten.– Russland har varslet oss og gitt beskjed om testen utenfor norsk territorium. Dette er selvfølgelig en respons på den pågående NATO-øvelsen. De ønsker å vise muskler, sa statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget onsdag.(©NTB)