Verdens største børsnoterte produkttankrederi, Scorpio Tankers, annonserte onsdag morgen at det henter rundt 300 millioner dollar, eller om lag 2,5 milliarder kroner, gjennom et offentlig tilbud av nye aksjer.Ifølge den opprinnelige planen som ble lagt frem tirsdag kveld var intensjonen å hente 250 millioner dollar, men få timer senere ble beløpet oppjustert med ytterligere 50 millioner dollar.Rederiet vil utstede om lag 162,2 millioner aksjer til kurs 1,85 dollar.
Nettoprovenyet skal etter planen benyttes til generelle selskapsformål, opplyses det.- Slik som ratene i produkttanksegmentet har utviklet seg de seneste kvartalene, lå det i kortene at Scorpio Tankers ville ha behov for egenkapital. De har høy finansiell og operasjonell giring, som gjør at likviditeten er sensitiv til endringer i inntjeningen, sier analytiker Jo Ringheim i Arctic Securities til Hegnar.no.Sammen med kollegaen Lars Bastian Østereng opererer Ringheim, ifølge en oppdatering fra august, med et kursmål på 4,50 dollar. Det er 143 prosent høyere enn emisjonskursen.Meglerhuset mener produkttankere kanskje er det mest spennende shippingsegmentet til å dra nytte av IMO 2020-reguleringene.For at Scorpio-aksjen skal nå det nivået, må den stige med hele 170 prosent fra emisjonskursen.I april i år ble han hentet til BTIG for å fokusere på gjennomføringen av transaksjoner innen energi og shipping. 
Holdingselskapet Scorpio Services Holding og søsterselskapet, tørrbulkrederiet Scorpio Bulkers, har garantert for henholdsvis 10 millioner dollar og 100 millioner dollar hver.Meglerhusene som fungerer som tilretteleggere i forbindelse med aksjesalget er Bank of America Merrill Lynch, BTIG LLC, norske Clarksons Platou Securities, samt Seaport Global Securities.Selskapet planlegger å gi disse en 30-dagers opsjon på å kjøpe ytterligere aksjer for inntil 45 millioner dollar.BullDet slår begge veier, mener han.- Nå som markedet har vært svakt over en lengre periode, blir likviditeten truet som følge av gjeldsforfall, og da primært et obligasjonsforfall i Juli neste år, i tillegg til at selskapet kan risikere å komme i brudd med lånebetingelsene sine, fortsetter Ringheim.I tillegg til den varslede emisjonen, har rederiet gjennom våren og sommeren frigjort mer enn 500 millioner dollar i likviditet gjennom en rekke sale/leaseback-avtaler, refinansiering av gjeld og utsettelse av låneforfall.Emisjonskursen på 1,85 dollar tilsvarer en rabatt på 12,3 prosent mot tirsdagens sluttkurs.- Aksjen handler under vårt estimat for verdijustert egenkapital, og isolert sett er det utvannende for eksisterende aksjonærer å hente egenkapital på disse nivåene. På den andre siden vil en bedring i likviditeten sørge for en sunnere balanse og større fleksibilitet gjennom de tøffe markedsforholdene vi er inne i, påpeker Arctic-analytikeren.Mer bullClarksons Platou Securities som også fungerer som tilrettelegger i forbindelse med kapitalutvidelsen, er enda mer bull enn Arctic.Clarksons-analytikerne hadde imidlertid trodd at selskapet ville gjort flere sale/leaseback-avtaler for å frigjøre likviditet, men mener likevel at kapitalutvidelsen er en bedre langsiktig løsning, ifølge en oppdatering onsdag.«(..) mer enn 660 millioner dollar i pro-form kontanter burde bidra til at selskapet kan tilbakebetale utestående gjeld og obligasjonsforfall i 2019, og fortsatt ha kontanter igjen til å overleve de samme markedsforholdene gjennom 2019 som sett i tredje kvartal 2018, som vi tror vil markere bunnen i denne syklusen», heter det i oppdateringen.«Selv om utvanningen fra emisjonen også reduserer oppsidepotensialet, mener vi risikoen har blitt betydelig redusert noe som burde bidra til å snevre inn gapet på 35 prosent til vårt nye NAV-estimat på 2,85 dollar pr. aksje», heter det.Clarksons Platou gjentar kjøpsanbefalingen, men senker kursmålet til 5 dollar, fra tidligere 6 dollar.Scorpio Tankers som er registrert på Marshalløyene og har hovedkontor i Monaco, har en flåte på 109 produkttankskip som det enten leier eller leaser. Gjennomsnittsalderen er på 3,1 år.Norsk Wall Street-stjerne i kulisseneI kulissene hos investeringsbanken BTIG som er med på kapitalutvidelsen jobber Ole Slorer, nordmannen som i en årrekke har jobbet for Morgan Stanley og flere ganger har blitt kåret til verdens beste oljeserviceanalytiker.Sarpsborg-mannen som i flere år har vært leder for storbankens oljeserviceteam, jobbet med shipping før han gikk over til oljeservice, og er derfor regnet som en ekspert også på det området.- Han vil spille en kritisk rolle i å styrke vår bankplattform for å møte våre kunders rådgivnings-, taktiske- og transaksjonsbehov. Som en energi- og shippingekspert vil han tilby differensiert innsikt på feltet og hjelpe kundene til å navigere landskapet, uttalte BTIGs kommersielle direktør Matt Clark da ansettelsen ble annonsert.Finansavisen avslørte allerede i januar at Slorer hadde forlatt Morgan Stanley.