Aksje stiger etter milliardflørt - oljen smører børsen

Oslo Børs holder på den solide oppgangen ved lunsjtider mandag.Klokken 12:05 står hoverdindeksen i 847,69, opp 1,27 prosent.Det er hittil omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 1.297 millioner kroner. Med forrige ukes nedtur er aksjer nå nede på nivåene fra bunnen i oktober, og i tillegg har Oslo Børs falt over 10 prosent fra toppen.Det skriver Nordeas sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein. «Dermed ligner korreksjonen vi er inne i mer på de ni forrige «korreksjonene» i dette oppgangsmarkedet, ettersom vi nå har fått den «vanlige» doble bunnen i markedet», skriver Husebye Rein.OljeprisenBrent-oljen stiger 2,04 prosent til 60,01 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 1,27 prosent til 51,06 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 59,21 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.Analytikere fremhever ifølge TDN Direkt at fremtidsutsiktene på kort sikt ser «bearish» ut.«Det ser sannsynlig ut med enda en periode med svakhet i oljemarkedet denne uken mens investorene følger med på diskusjonene mellom Saudi-Arabia og Russland på G20-møtet», skriver analytikerne i ANZ i en kundeoppdatering ifølge nyhetsbyrået.«Det er allikevel håp om at ting kan stabilisere seg. Khalid al-Falih og Alexander Novak, den saudi-arabiske og den russiske oljeministeren, vil reise til møtet sammen og sies å se på forslag for å stoppe den nylige prisnedgangen», fortsetter ANZ.Fredag ettermiddag falt oljeprisen markant, og Brent-oljen ble kort tid etter at Oslo Børs stengte ifølge TDN Direkt notert til 58,50 dollar per fat. Analytikere tror 2019 vil bli et humpete år for oljemarkedet.«Spørsmål rundt prospektet om nedbremsing av den globale økonomien samt et tilbudsoverskudd forventes å stige», skriver analytikerne i Fitch Solutions, ifølge nyhetsbyrået.Ifølge analytikerne vil til og med et forventet tilbudskutt ledet av Opec etter det offisielle møtet den sjette desember «kanskje ikke være nok til å motvirke kreftene som er bearish».Equinor stiger 1,88 prosent til 197,65 kroner, og Aker BP er opp 2,77 prosent til 230,00 kroner.Legger inn budDNO melder mandag at de nå vil legge inn et bud på alle aksjene i Faroe Petroleum . Tilbudet er på 152 pence per aksje i kontanter, noe som verdsetter selskapet til cirka 607,9 millioner pund, tilsvarende omtrent 6,7 milliarder kroner.DNO eier allerede 105.247.866 Faroe-aksjer, tilsvarende 28,22 prosent av selskapet.DNO-aksjen stiger 3,32 prosent til 13,39 kroner.Forlenger Nordsjø-avtaleSubsea 7 har mandag fått en treårig forlengelse av en eksisterende rammeavtale med syv Nordsjø-kunder.Avtalen er en forelengelse av den opprinnelige rammeavtalen som ble inngått i 2009, og sist forlenget i 2016.Subsea 7 klatrer 3,09 prosent til 88,80 kroner.Snur oppBorr Drilling falt fredag 7,14 prosent til 26,0 kroner og ny all-time low . Aksjen hadde da falt 23,70 prosent siden nyttår.Mandag snur Borr-aksjen opp 3,08 prosent til 26,80 kroner.Selskapet meldte fredag kveld at de har kjøpt tilbake 200.000 av sine egne aksjer til en snittkurs på 26,77 kroner.Trakk kandidaturetStyret i Element har blitt informert om at PwC trekker sitt kandidatur i forbindelse med valg av ny revisor til selskapet.I tillegg ble det før helgen kjent at finansdirektør Kim Andre Evensen i Element har besluttet å søke nye utfordringer utenfor selskapet, samt at DN kunne melde at styreleder Lars Christian Beitnes hadde blitt varslet om et mulig erstatningskrav fra svenske pensjonsmyndigheter.Element faller mandag 2,52 prosent til 1,16 kroner på Oslo Børs.Vinnere og tapereBlant de mest omsatte aksjene er det stort sett grønnfargen som dominerer. Telenor styrker seg 0,98 prosent. Duoen bak med Yara og Marine Harvest stiger 2,34 og 0,38 prosent, mens DNB er opp 1,80 prosent. Unntakene blant tungvekterne er SalMar og Lerøy som faller 0,43 og 1,21 prosent, mens Schibsted A-aksjen beveger seg ned 0,07 prosent.Nordic Nanovector er omsatt for 18 millioner kroner, og er unormalt høyt oppe på volum-listen. Den stiger 5,68 prosent til 82,80 kroner.Dagens hittil største vinner på Oslo Børs er Avocet Mining med en oppgang på 19,60 prosent, mens Philly Shipyard foreløpig topper taperlisten med et fall på 12,83 prosent.