Bård Bringedal: - Det er modellene som plukker aksjer

Forvalter Bård Bringedal i Storebrand Global Multifactor er overbevist om at et subjektiv forhold til aksjer kan ødelegge verdien.

- Det er et faktorfond, som for så vidt ligget litt i navnet. Det er riktig at det er en mellomting mellom indeks og tradisjonell, aktiv forvaltning. Målsetningen for dette produktet er å skape meravkastning, akkurat som for et tradisjonelt, fundamentalt fond, forteller Bård Bringedal, fra Storebrand, da han gjester HegnarTV onsdag.Men måten de gjør det på er noe annerledes.- Vi gjør det ved hjelp av modeller og mer systematikk, kontra en fundamental forvalter, som går inn og analyserer enkeltselskaper, snakker med selskaper og analytikere og gjør seg opp en subjektiv mening.20 milliarder - 363 aksjerPer i dag er Bringedal en av fem forvaltere som forvalter Storebrand Global Multifactor, som har en forvaltningskapital på i overkant av 20 milliarder kroner – og i dag består av ca. 363 globale aksjer.- Til å være en aktiv portefølje, er det en veldig bred portefølje, forteller Bringedal.Og faktorene de fem forvalterne forholder seg til er følgende:Verdi og momentum-selskaper, det vil si selskaper som er lavt priset i forhold til fundamentale verdier og selskaper som er inne i en positiv trend.I tillegg liker de selskap som har en lav volatilitet, det vil si at de svinger lite i kurs, og mindre selskaper.- Vi forventer at mindre selskapet over tid, gjør det bedre enn store selskaper, sier Bringedal, som mener faktorenes rekkefølge er likegyldig i denne sammenhengen.Kvantitativ bakgrunn- For kundene er det en portefølje. Når vi kjøper en aksje, så kjøper vi den aksjen på bakgrunn av om den er en av de fire, svarer forvalteren, og fortsetter;- Mye av grunnlaget for denne type forvaltning er å studere historikk, gjøre en grundig empirisk analyse, og analysere om det finnes noen forklaringsvariabler som vi kan bruke til å generere meravkastning i tiden som kommer. Mye av grunnlaget vårt er veldig akademisk.Også bakgrunnen til de fem forvalterne er akademisk – eller kvantitativ.- To av forvalterne er utdannet sivil ingeniører fra Trondheim, én har doktorgrad i finans, i tillegg til Handelshøyskolen i Bergen, og en doktorgrad i partikkelfysikk på teamet.Bringedal forteller at de regner på alt selv, og at de kjøper inn regnskapsdata og prisdata, og bruker dette som input til våre modeller.- Det vi ikke gjør, er å snakke med selskaper eller analytikere. Forvalterne som jobber med faktorforvaltning jobber med å utvikle modeller, og så er det modellene som plukker aksjer. Så vi prøver å ha så lite subjektivitet til aksjeplukkingen som mulig. Vi tror faktisk det ødelegger litt verdien, sier Bringedal.Mer om faktorforvaltning får du ved å klikke deg inn på intervjuet med Bård Bringedal fra Storebrand under: