Bitcoin har falt 80 prosent - kan falle 90 prosent til

Bitcoin har falt 30 prosent på bare en uke. 

A copy of bitcoin standing on PC motherboard is seen in this illustration picture, October 26, 2017. Picture taken October 26, 2017. REUTERS/Dado Ruvic DADO RUVIC

(Finansavisen.no):  Kort tid før klokken elleve tirsdag formiddag lå bitcoin-kursen på 4.308 dollar, over 18 prosent under nivået et knapt døgn tidligere. Ikke justert for det økte antallet bitcoins siden 17. desember i fjor er all-time high på 20.052,60 dollar. Tirsdag testet bitcoin 4.000-nivået og snudde foreløpig opp igjen fra en intradag lav på 4.060 dollar.På det nivået hadde bitcoin falt 79,8 prosent fra toppen.Nedtur skyldes bøterBitcoin begynte å falle igjen for en uke siden, etter at IMF-sjefen, Christine Lagarde, i en tale på Singapore Fintech Festival sa at sentralbanker bør vurdere å utstede sine egne kryptovalutaerRipple og ethereum, som også er blant de tre mest populære digitale myntene, falt henholdsvis 6 og 13 prosent tirsdag. Mange mindre kryptovalutaer gjorde det enda verre: For eksempel var bitcoin cash ned over 33 prosent på under 24 timer, skriver Finansavisen.Nedturen skyldes blant annet at to kryptoselskaper på fredag ble gitt betydelige bøter av USAs finanstilsyn. Airfox and Paragon Coin skal ikke ha fulgt reglene for verdipapirutstedelser. I tillegg er det oppstått kaos i forbindelse med splittingen av bitcoin cash i to versjoner, bitcoin ABC og bitcoin SV.Analysesjef Geir Linløkken i Investtech peker på omfattende frykt i bitcoin-markedet.- Helt siden februar har bitcoin-kursen konsekvent kommet sterkt tilbake, etter å ha falt til 6.000 dollar, noe som medførte at valutaen ble regnet som billig på dét nivået, sier han til Finansavisen.- Nå er alle de som kjøpte på 6.000 dollar imidlertid borte fra markedet, og det er blitt et overskudd på selgere.De seneste dagenes fall har kommet sammen med svært høye volumer, idet kryptoeiere presser på for å komme seg ut, ifølge Linløkken. Ennå er det ingen tegn på at trenden snur.- Den nærmeste tekniske støtten ligger på bare 440 dollar, det vil si 90 prosent under dagens nivå, hevder Investtechs ekspert, ifølge avisen. - Ingen panikk- Dere som snakker om at bitcoin alltid har kommet tilbake etter å ha falt 75 prosent glemmer at markedsverdien da var knøttliten og at bitcoin heller ikke konkurrerte mot 200 andre kryptovalutaer, erklærer adm. direktør Peter Schiff i Euro Pacific Capital i en podcast.Gründeren Sturle Sunde i Bitmynt opplever imidlertid økt interesse fra folk som ønsker å kjøpe eller selge kryptovaluta. Omsetningen har tatt seg opp, som følge av kursfallene.- Det ser ikke ut til å være noen panikk blant kundene, men det er klart at enkelte selger en god del for å sikre gevinster eller unngå tap, sier Sunde til Finansavisen. Onsdag er futures på CME opp igjen og desember-futures er opp 175 dollar til 4.400 dollar. For januar og mars er futures opp henholdsvis 90 og 125 dollar til 4.330 og 4.345 dollar.