Børsskrell i New York

Tech bidro til å sende de viktigste indeksene ned på børsene i New York mandag. 6.840 milliarder kroner av børsverdien på FAANG-aksjene er borte siden toppen.

Forvirring rundt utsiktene for veksten i Kina og verdensøkonomien, og frykten for at Den amerikanske sentralbankens likevel vil fortsette å heve renten, bidro ifølge CNBC til nedgangen på børsene i New York mandag.Fallet i oljeprisen rammet i tillegg energiaksjer, mens fallet for tech-kjempene fortsatte. Bank og finans fikk også juling. Aksjebajasen på CNBCs Mad Money, Jim Cramer, uttalte for en uke siden at det han da så i markedet minnet ham om de verste børskrasjene han har sett. Mandag modererte han seg og nøyde seg med å si at aksjemarkedet er inne i en veldig alvorlig korreksjonDow Jones falt 602,1 poeng, tilsvarende 2,3 prosent, til 25.387,18 mandag.26 av 30 aksjer falt26 av de 30 aksjene i Dow Jones indeksen endte ned og Goldman Sachs ble dagens taper med et fall på 7,5 prosent. De to siste dagene er aksjen ned over 11 prosent og det er det største fallet siden 2010, ifølge Bloomberg.Sammen med Boeing, som falt 3,3 prosent, stod Goldman Sachs og Boeing for omlag 200 poeng av fallet i Dow Jones.Verizon og Coca Cola gikk mot strømmen og steg 0,4 prosent.S&P 500 endte ned 2,0 prosent til 2,726,22 og alle de ti mest omsatte aksjene falt. 60 prosent av aksjene i indeksen er nå ned 10 prosent eller mer fra toppen. Eiendom var den eneste sektoren som endte opp mandag.Herbjørn Hanssons Nordic American Tankers gikk på en smell og falt 12,7 prosent, etter å ha lagt frem 3. kvartalstall som viste et underskudd på 38 millioner dollar. Aksjen er ned 30 prosent siden nyttår, men fremdeles opp 28 prosent den siste måneden.FAANG-aksjer ned 20+ prosentNasdaq falt 2,8 prosent til 7.200,87 og alle de ti mest omsatte aksjene falt.Verdien på fem av de mest kjent tech-aksjene er blitt barbert med 6.840 milliarder kroner siden toppen, tilsvarende mer enn ni ganger børsverdien på Statoil, på 724 milliarder kroner mandag.Facebook falt 2,4 prosent mandag og er da ned 34,9 prosent fra toppen den 24. juli. Det har også redusert børsverdien fra toppen med 1.814 milliarder kroner.Apple dundret ned 5,0 prosent til 194,17 dollar, og er da ned 16,3 prosent fra toppen den 3. oktober. Med det er også 1.566 milliarder kroner skrellet bort fra børsverdien.Amazon falt 4,4 prosent og er nå ned 20 prosent fra toppen i september. Det har barbert bort 1.718 milliarder kroner fra børsverdien.Netflix falt 3,1 prosent og strømmetjenesten er med det ned 30 prosent fra toppen i den 11. juli. Med det har også 480 milliarder kroner forduftet for aksjonærene.Googles morselskap Alphabet falt 2,6 prosent og er da ned 18,4 prosent fra toppen den 26. juli. Med det er også 1.261 milliarder kroner av børsverdien borte siden toppen.Tesla falt 5,5 prosent til 331,28 dollar.VIX-indeksen steg 16,9 prosent til 20,3. Vinnerne og taperne på børsene i New York Oljeprisen falt for 11. dag på rad, noe som aldri har skjedd før siden handelen startet i 1983.Se også: Dette oppsummerer blåmandagen på wall StreetSe også: - Det er fare for et syklisk bear-markedSe også: Goldman Sachs har ikke falt så hardt siden 2010Se også: Apple og underleverandører faller på svakere utsikter