Danske Bank siktet for hvitvasking

Økokrim i Danmark har tatt ut formell siktelse mot Danske Bank, som anklages for hvitvasking av milliarder av kroner.

Bakgrunnen for siktelsen er en internrapport der banken erkjenner å ha hatt dårlige kontrollrutiner fra 2007 til 2015 ved sin filial i Estland. Rundt 200 milliarder euro, nærmere 2.000 milliarder kroner, passerte i løpet av dette tidsrommet gjennom filialen, uten at verken kunder eller mistenkelige forhold ble tilstrekkelig gransket.Ifølge siktelsen undersøkte Danske Bank verken om det kunne være snakk om hvitvasking eller risikoen for at pengene gikk til terrorfinansiering. Finanstilsynet og økokrim i Estland etterforsker også banken, og amerikanske myndigheter har bedt om opplysninger om virksomheten. Dansk økokrim undersøker nå om det er mulig å reise straffesak mot banken i Danmark for brudd på hvitvaskingsloven, og det undersøkes også om personer i bankens ledelse personlig kan stilles til ansvar.Siktelsen som ble tatt ut onsdag, rettes kun mot banken som institusjon og ikke mot navngitte personer. (©NTB)