Doblet bunnlinjen - her er analytikernes aksjetips

Ivan Kverme

Analytikerne i Nordea Markets, DNB Markets og Sparebank 1 Markets deler sine anbefalinger på aksjen.

Lerøy doblet bunnlinjen i 3. kvartal 2018, men når likevel ikke helt opp til analytikernes forventninger på topplinjen og operasjonell drift.- Noe lavere enn forventet. Først og fremst noe lavere resultat fra Havfisk, hvitfiskvirksomheten, og svakere marginer og resultat i sør enn forventet, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til Hegnar.no.De positive elementene i rapporten er ifølge analytikeren likevel flere enn de negative.- Volum-guidingen for neste år er høyere enn konsensus, i tillegg er selskapet veldig fremoverlent på å guide kost ned. Særlig Sør har stort potensialet, for der er kosten fortsatt veldig høy, påpeker Giskeødegård.- Totalt sett er rapporten bra, slår han fast.Analytikeren har foreløpig ikke konkludert med å gjøre endringer i etterkant av rapporten for kvartalet.- I så fall er det snakk om mindre justeringer, sier GiskeødegårdNordea Markets-analytikeren har en kjøpsanbefaling på aksjen, med et kursmål på 85 kroner. Les også: Lerøy doblet bunnlinjenLerøy stiger i skrivende stund 3,13 prosent til 78,42 kroner på Oslo Børs. Det seneste året har aksjen steget 58,52 prosent, og hele 78,31 prosent siden nyttår.Lerøy Sjøtroll skufferLerøy leverer noe svakere EBIT en forventet, men når man kikker dypere inn i tallene er det ifølge analytiker i DNB Markets, Alexander Aukner, kun Lerøy Sjøtroll som egentlig skuffer, og her guides det for sterk forbedring fremover.- Således ser vi det som en god underliggende utvikling i selskapet og styret påpeker også at de forventer ett sterkt 4. kvartal, sier han til Hegnar.no.Volum-guidingen er uforandret for 2018 og noe høyere enn konsensus for 2019, noe som ifølge Aukner underbygger den gode utviklingen i driften for Lerøy.Meglerhuset har en hold-anbefaling på aksjen, med et kursmål på 70 kroner, det vil si 15 kroner lavere enn Giskeødegård i Nordea Markets.Anbefaling: Nøytral«Totalt sett er rapporten blandet, men guidingen er på den positive siden», heter det fra analytiker i Sparebank 1 Markets Tore Tønseth i en fersk oppdatering.Analytikeren forventer kun mindre justeringer av estimatene i etterkant av rapporten for 3. kvartal, og mener markedet vil reagere relativt nøytralt på rapporten.Sparebank 1 Markets har en nøytralanbefaling på aksjen, med et kursmål på 75 kroner.Spår fallende kostnaderLerøy Seafood Group venter å ha fallende kostnader inn i 2019, ifølge konsernleder Henning Beltestad.- Vi har hatt fallende kostnader de siste kvartalene og vi forventer å ha fallende kostnader i 4. kvartal og inn i 2019, slik som biologien er nå, sier han til TDN Direkt i forbindelse med selskapets kvartalspresentasjon torsdag.Han sier videre at forward-prisene for 2019 er beste indikasjon på hva prisene blir. I tillegg sier Beltestad at det var større sprik mellom hvilke priser kundene ønsket i fjor enn det Lerøy ønsket.- Vi hadde mye høyere forventninger enn kontraktsmarkedet i fjor, og det var derfor vi gjorde veldig lite kontrakter, sier han til nyhetsbyrået.Beltestad venter at selskapet vil ha en høyere kontraktsandel ved inngangen til 2019 enn de har i dag. I dagens kvartalsrapport opplyser selskapet at kontraktsandelen for 4. kvartal ventes å bli på om lag 20 prosent.