Dow Jones nær beste dag på åtte måneder

The Washington news conference of Federal Reserve Chairman Jerome Powell appears on a television on the floor of the New York Stock Exchange, Wednesday, March 21, 2018. The Federal Reserve is raising its benchmark interest rate to reflect a solid U.S. economy and signaling that it's sticking with a gradual approach to rate hikes for 2018 under its new chairman. (AP Photo/Richard Drew) Richard Drew

Dow og S&P er dermed i pluss for november etter onsdagens snuoperasjon.

Aksjer steg onsdag etter at den amerikanske sentralbanken sa at landets rentenivå er tilnærmet nøytralt, som er et toneskifte fra sentralbanksjefens uttalelse to måneder siden. I løpet av handelsdagen klatret Dow Jones 620 poeng, som gjorde det til indeksens beste dag siden 26. mars i år. Indeksen, som er sammensatt av 30 industriaksjer, har klatret mer enn 1.000 poeng denne uken, og endte opp 2,5 prosent til 25.367,35 poeng. S&P 500 ble løftet 2,3 prosent ettersom investorer tok sentralbankens kommentarer til å bety at det vil komme færre rentehevinger i 2019, som ville hatt potensialet til å avspore bull-markedet. Dow og S&P er dermed i pluss for november etter onsdagens snuoperasjon. Nasdaq klatret 2,95 prosent, med Amazon i tet, opp 6,09 prosent. Apple og Microsoft endte også opp henholdsvis 3,85 og 3 prosent. - Rentenivået er fortsatt lavt i forhold til historisk standard, og de er fortsatt rett under estimatene som tilsier nøytralt nivå for økonomien; de hverken bremser ned eller øker farten for økonomisk vekst, sa Powell i en tale til Economic Club of New York onsdag. Trump-kompromissLettede bekymringer over handelsstriden mellom USA og Kina bidro også til å løfte aksjer onsdag. En New York Times-rapport sier at Trump var bekymret for de markedsmessige og økonomiske effektene en lang handelskrig med Kina ville medføre. Dette kan i seg selv føre til at Trump vil oppsøke et kompromiss med Kina, sier Times. Rapporten kommer etter at Trump fortalte the Wall Street Journal mandag at det var «svært usannsynlig» at USA ikke ville øke straffetollene til 25 prosent på 200 milliarder dollar med kinesiske varer, noe som la press på markedet. Boeing-aksjen lettet i underkant av fem prosent på nyheter om at indonesiske etterforskere sa at de nå ser på et mulig vedlikeholdsproblem som kunne ha ført til Lion Air-krasjen fra forrige måned. Aksjer løftes på mindre fryktSalesforce-aksjen klatret nesten 11 prosent etter at selskapet rapporterte bedre resultater enn ventet. Andre skyrelaterte selskaper som ServiceNow og Adobe klatret også onsdag. Blant de store og tunge endte Citigroup, General Electric og Google opp henholdsvis 3,34, 3,96 og 3,75 prosent. Tiffany endte ned 11,81 prosent etter en svak resultatrapport, som viste at svakere kinesisk turisme satt en bulk i salget. CBOE Volatilitetsindeksen, også kalt VIX-indeksen eller «fryktindeksen», falt 3,94 prosent til 18,27. Siden forrige uke er indeksen ned 15 prosent. BNP som ventetTall fra amerikanske statistikkmyndigheter viser at bruttonasjonalproduktet i USA steg 3,5 prosent i tredje kvartal 2018 målt i årlig takt. Det var i tråd med forventningene.Samtidig har det blitt kjent at engroslagrene i USA økte med 0,7 prosent i oktober, sammenlignet med september.Salget av nye eneboliger i USA falt med 8,9 prosent på månedsbasis i oktober. Det gir en sesongjustert årstakt på 544.000 enheter.Ifølge Direkt Makro var det ventet en salgsvekst på 3,7 prosent.