Drømmebørs for tradere

Oktober skal ha vært den verste børsmåneden på syv år ifølge flere medier denne uken. Ifølge CMC Markets' Henrik Sommerfelt forutsetter imidlertid den konklusjonen at du har vært long i markedet.

(GJESTEKOMMENTAR): Oktober viste seg å bli en turbulent måned for de fleste børsene i verden. S&P 500 åpnet måneden på 2.913 poeng og avsluttet den på 2711 poeng, altså 6,9 prosent lavere. Teknologibørsen Nasdaq falt i samme periode med 9,20 prosent mens oktober-fasiten på hovedindeksen i Kina og Japan viste seg å bli henholdsvis -8,54 prosent og -10,8 prosent.I Europa har det heller ikke vært jubelstemning. DAX-indeksen i Tyskland hadde et fall i oktober på 6,2 prosent, mens vi i Norge har hatt en nedgang på 5,6 prosent. Sistnevnte skyldes i stor grad at oljeprisen også falt med bortimot 10 prosent forrige måned.Lite tyder altså på at det har vært grunn til å juble i månedene som har gått. Med mindre du har gått short da.Det er ikke nødvendigvis oppgang i markedene som avgjør hvorvidt investorene oppnår gevinst. Tradere kan gjennom CFDer (Contracts for difference) også sette penger på at prisen på indekser, råvarer, valuta eller aksjer går ned, en såkalt short posisjon. Det er altså markedsbevegelser generelt som gir grunnlag for avkastning, ikke hvilken retning markedet beveger seg.Med dette som bakteppe kan oktober ha vært en drømmemåned for enkelte investorer. Se for eksempel for deg at en aksjekurs stiger med 2 prosent én dag, ned 2 prosent den neste og så ned 2 prosent igjen, slik mange aksjer har gjort i oktober. Sitter man long i en aktivaklasse med denne bevegelsen har man tapt over 2 prosent. Dersom man imidlertid var long dag én og short dag to og tre har man oppnådd en avkastning på over 6 prosent.En annen måte å kapitalisere på børsnedgangen er å posisjonere seg for oppgang i den såkalte volatilitetsindeksen VIX. Denne indeksen, som kort sagt måler frykten i markedet, vil typiske stige i perioder med usikkerhet og store markedsbevegelser, mens den vil synke når markedene oppfører seg stabilt. I oktober har denne indeksen steget fra ca 15 til 20, altså en oppgang på 33 prosent. Det borger for stor volatilitet også kommende uke.Gull er også et investeringsalternativ man gjerne satser på når børsene opplever uvær. Bakgrunnen for dette er at investorer gjerne trekker pengene sine ut av aksjemarkedene ved turbulens for å unngå store tap, og heller plasserer midlene i en tryggere havn. Gull anses som en slik. Dermed faller etterspørselen etter aksjer mens den øker for gull. Gullprisen har steget med over 2 prosent i oktober mens de fleste aksjeindekser har falt.Hvilken posisjon det til enhver tid lønner seg å innta avhenger av både selskapsspesifikke nyheter og makroskopiske forhold. Det kan derfor være lurt å holde seg orientert om makroøkonomiske nøkkeltall, kvartalsrapporter og nyhetsbildet for øvrig. I neste uke knytter det seg blant annet spenning til de ferske PMI-tallene for både USA og Eurosonen.