- En fortsettelse av de siste ukenes «sell-off»

Sjefanalytiker Erik J. Bruce om viktige hendelser.

Aksjemarkedene trakk ned igjen i går i Europa, mens USA var stengt grunnet Thanksgiving. I Asia er det stort sett ned, og i Japan er markedet stengt. Amerikanske futures peker ned (S&P), mens futures på UK børsen er nær undret.«Det var ingen spesielle nyheter som trakk markedene lavere i går, men mer en fortsettelse av de siste ukenes «sell-off» i markedene», skriver sjefanalytiker Erik J. Bruce i morgenrapporten.Dagens begivenhetDagens begivenhet er ifølge sjefanalytikeren europeiske Flash-PMI tall for november. «Veksten har avtatt i eurosonen og spørsmålet er om det vil fortsette eller om det er en midlertidig nedgang. Industri PMI-en i dag er ventet inn på 51,7 litt ned fra 52,0 i siste måned», skriver han i oppdateringen.Bruce peker på at de europeiske PMI-er har falt gjennom det meste av året. Lavere globale vekstanslag og den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina er en god del av forklaringen.«For tiden er den tyske bilindustri presset, og det gjør at risikoen er på nedsiden av markedets forventninger. Service PMI-en er ventet inn på 53,5 ned fra 53,7 sist», skriver analytikeren.- Tallene er volatileNorske tall for igangsetting av boliger i oktober er ute denne morgenen. «Trenden for 2018 har vært mellom 30-31 000 nye boliger i året, vi venter ikke noe annet i dag. Men tallene er volatile», skriver analytikeren.Tyske BNP-tallOm endelige tyske BNP-tall for 3. kvartal, skrev Bruce i forkant følgende: «Vi har allerede fått flash-tallene inn på minus 0,2 prosent k/k, og venter ikke at de endelige tallene skiller seg fra dette nivå».Endelige tall fra tyske statistikkmyndigheter viste fredag morgen at Tysklands BNP falt 0,2 prosent fra 2. til 3. kvartal 2018.Sammenlignet med 3. kvartal steg BNP 1,1 prosent.Brexit-avtalenNå på søndag er det møte i Brussel om Brexit-avtalen. I går ble EU og UK enige om et utkast til framtidige relasjoner.«Med dette samt en skillsmisseavtale på plass, kan partene nå samles søndag i Brussel. Her skal regjeringsledende for de 27-medlemslande gi deres støtteerklæring til avtalene. Selv om Spania har laget bråk knyttet til Gibraltar, regner vi med at det faller på plass. Da kan Theresa May ta avtalene med til det britiske parlament og det er da de virkelige problemene starter», heter det fra sjefanalytikeren i Nordea Markets.Det britiske pundet styrket seg torsdag, da utkastet til en avtale om de framtidige relasjonene falt på plass.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også