Har bitcoin nådd bunnen?

Etter at kryptoboblen sprakk i desember 2017 har verdien på bitcoin falt gradvis. Denne uken falt kursen til et nivå vi ikke har sett på over et år. Er bunnen nådd, eller skal kursen enda lenger ned?

Da bitcoin-kursen lå på drøyt 20.000 dollar i slutten av desember i fjor var det mange som rev seg i håret over at de ikke hadde investert i kryptovaluta ved inngangen av året. Da hadde verdien på én bitcoin steget med nesten 2000 prosent siden januar og selv snekkeren din kunne fortelle deg at kryptovaluta var det neste store.Hvorvidt kryptovaluta vil vise seg å bli et attraktivt investeringsobjekt i fremtiden er fremdeles uavklart, men en ting er sikkert; når snekkeren begynner å gi deg investeringsråd, da er det fare på ferde.Rast 70 prosentSiden toppen i desember har kursen falt med nesten 70 prosent og i slutten av denne uken kosten én bitcoin litt over 5,200 dollar. Da hadde kursen falt med over 15 prosent på en halvtime og nådd sitt laveste nivå siden oktober 2017.Andre kryptovalutaer som Ethereum, Ripple (XRP) og Litecoin har hatt tilsvarende, eller større fall i samme periode. Noe av skylden for de store bevegelsene har blitt lagt på «hard forken» i bitcoin cash som fant sted på torsdag, men det har vist seg å være krevende å forklare bevegelser i kryptovaluta med fundamentale forhold.I motsetning til for eksempel olje, hvor prisen justeres av en tilbudsside som endrer seg, er den totale tilgangen på bitcoin endelig. Mengden bitcoin i verden kan nemlig aldri overstige 21 millioner. Dette innebærer at kursen i stor grad påvirkes av etterspørselssiden, som igjen påvirkes av sentimentet og psykologien i markedet. Ønsker man å tjene penger på bitcoin, må man forstå hvordan massene i markedet tenker. Dette har utløst mye spekulasjon.Tegn på bunnen er nåddTradere forsøker å finne bunnen ved å studere mønster i den historiske kursutviklingen, og flere spekulerer nå i om det siste stupet i kursen, under den historiske støtten på ca. 5.900 dollar, har sendt «amatørene» ut av markedet. Det kan i så fall være et tegn på at bunnen er nådd.På den andre siden mener enkelte analytikere at usikkerheten tilknyttet «hard forken» i bitcoin cash vil fortsette å sende bitcoin kursen under den psykologiske terskelen på 5.000. Om bruddet på en slik terskel vil utløse et kjøpssignal eller salgssignal blir i så fall det store spørsmålet.Hos CMC Markets kan tradere investere i kryptovaluta og gå både long og short i blant annet bitcoin. Majoriteten av CMC Markets sine kunder med investeringer i bitcoin har posisjonert seg for verdioppgang fremover.


Les også