Imponerte analytikere etter Fredriksen-overraskelse

Eivind Yggeseth

Golden Ocean beviser ifølge Carnegie-analytiker igjen at de er flinke på befraktning. Analytiker i Clarksons Platou Securities anser det seneste fallet i Capesize-ratene som midlertidig.

Det John Fredriksen-dominerte tørrbulkrederiet Golden Ocean overrasket på den positive siden tirsdag.- Tallene var bedre enn ventet og utbytte var på linje med konsensusforventningene. Justert EBITDA er 15 prosent over konsensus’ estimat. Igjen beviser selskapet at de er flinke på befraktning, sier analytiker Marius Furuly i Carnegie til Hegnar.no. - Uten at selskapet gir ut tall på egne rater, mistenker jeg at det er Capesize-segmentet som trekker opp resultatet i 3. kvartal. 4. kvartal har hittil vært ganske langt under forventning, så det er nok derfor aksjen har vært så svak i det siste. Fremover tror vi ratene skal noe opp, fortsetter Furuly.Les også: Her er tallene fra Golden OceanAdministrerende direktør i Golden Ocean, Birgitte Ringstad Vartdal, bekrefter i kvartalsrapporten at selskapets resultat for 3. kvartal reflekterer et sterkt ratemiljø gjennom sommeren, spesielt for Capesize-skip.«Resultatet reflekterer også konkurransefordelen til vår moderne drivstoffeffektive flåte», kommenterer hun.«Selskapets operasjonelle kontantstrøm gjennom kvartalet styrket balansen vår ytterligere, og vi utnyttet volatiliteten i markedet til å sikre økende time charter-dekning i forkant av det nylige fallet i ratene», heter det fra Ringstad Vartdal i rapporten.Analytikeren i Carnegie har en kjøpsanbefaling på Golden Ocean, med et kursmål på 90 kroner.Det store spørsmåletGolden Ocean meldte tirsdag om et resultat etter skatt på 35,29 millioner dollar i 3. kvartal 2018, mot 0,37 millioner dollar i samme periode året før. Ifølge TDN Direkt var forventningen 27 millioner dollar.- De slår konsensus’ forventinger, men på linje med våre tall. Utbytte på 15 cents er 3 cents bedre enn hva folk forventet, kommenterer analytiker Espen L. Fjermestad i Fearnley Securities til Hegnar.no.- Basert på spot så langt og guiding fra peers, trenger ikke 4. kvartal bli så mye dårligere, fortsetter han.Det store spørsmålet er ifølge analytikeren 2019, og usikkerheten rundt Kinesisk etterspørsel etter både jernmalm og kull.- Det som virker å drive Capesize-markedet ned nå er svakere jernmalmimport enn hva stålproduksjonen tilsier, som tyder på økt bruk av skrapstål og lagertrekk, samt et kraftig fall i papirmarkedet for 4. kvartal 2018 og 1. kvartal 2019, som vi tror har drevet ned det fysiske markedet, sier Fjermestad.Fearnley-analytikeren har en kjøpsanbefaling på Golden Ocean, med et kursmål på 100 kroner.«Kjøp» og «kjøp»Analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Securities skriver i en fersk oppdatering at tørrbulkrederiets tall for 3. kvartal var noe bedre enn ventet, og anbefaler kjøp av aksjen.«Vi anser det seneste fallet i Capesize-ratene som midlertidig, drevet av flere Capesize-skip som kommer inn i Atlanterhavsbassenget på den forventede økningen i brasilianske jernmalmleveranser, noe som ikke ble noe av», skriver Mørkedal.De seneste to ukene har Capesize-ratene stupt fra 17.033 poeng til 8.722 poeng.Meglerhuset opererer med et kursmål på 13 dollar.Analytiker Jo Ringheim i Arctic Securities skriver i en oppdatering at Golden Ocean leverte på linje med meglerhusets forventninger.Analytikeren har en kjøpsanbefaling på aksjen, med et kursmål på 12,5 dollar.Installerer flere scrubbereGolden Ocean har ifølge kvartalsrapporten besluttet å installere scrubbere på ytterligere fire capesize-skip, og tørrbulkrederiet har nå forpliktet seg til installasjon på 20 capesize.Selskapet har opsjon på ytterligere fem scrubbere.


Les også