- Inflasjonspresset er ikke så høyt

Eksperter tolker dagens tall.

Børs

Dagens tall fra SSB viste et fall i inflasjonstakten fra september til oktober.Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) var opp 1,6 prosent på årsbasis. Dette var på linje med Norges Banks forventninger, men under analytikerkonsensus på 1,8 prosent.Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge så også for seg 1,8 prosent.- Vi hadde ventet en korreksjon i matvareprisene etter at den tørre sommeren ga høye priser over sommeren, men denne ble (selvsagt) litt større enn ventet. I tillegg steg prisene på flybilletter litt mindre enn ventet (selv om vi visste de ville stige mindre enn i fjor). Det betyr at vårt kjerne-kjerne mål, der vi ekskluderer de to volatile komponentene matvarer/flybilletter var uendret på 2,1 prosent på årsbasis, sier han i en kommentar til Hegnar.no.Dagens tall er ifølge Jullum dermed ikke et tegn på at den underliggende inflasjonstakten avtar.- Men de bekrefter våre mistanker om at de to siste inflasjonsprintene har vært unaturlig høye. Konklusjonen er likevel at den underliggende inflasjonstrenden er stigende. Inflasjonstallene er dermed nøytrale for beslutningen om en renteøkning i mars eller ikke, men tar bort noe av (den lille) risikoen for at Norges Bank ville heve renten tidligere, fortsetter Jullum.Handelsbanken er enigSeniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets peker også på at KPI-JAE nå er på linje med Norges Banks forventninger.- Slik sett er oppsideoverraskelsen vi har sett i inflasjonen så langt visket bort. Akkurat nå er KPI-JAE nøytral i forhold til rentebanen. Mens dagens utfall var svakere enn vi hadde ventet, bekrefter det vår vurdering om at inflasjonspresset er svakere enn antydet av et par høye noteringer denne høsten, skriver han i en såkalt «fast comment».- Spesielt matvarepriser har bidratt til de store KPI-JAE-endringene i høst, men dette ble korrigert i oktober. Priser på mat, så vel som transport, var nøklene bak inflasjonsfallet i oktober, oppsummerer Gonsholt Hov. 

konsumpriser
norges bank
kpi-jae
frank jullum
danske bank
handelsbanken
marius gonsholt hov
rente